D66 Westland: ‘Gemeente verwaarloost sociale huursector’

Politiek
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

De gemeente Westland verwaarloost de sociale huursector. Dat stelt D66 Westland. Daarom wil de fractie de woonvisie aanpassen om meer sociale woningbouw te realiseren.

Jaarlijks zou zo’n 30% van de nieuwbouwplannen moeten bestaan uit nieuwe sociale huurwoningen. De gemeente Westland blijft hier in de afgelopen jaren ver onder, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. In 2022 bestond zelfs slechts 6% van de plannen uit sociale huurwoningen.

“Komende week stellen we de kaders vast voor de nieuwe plannen de komende jaren. In die plannen zouden we als Westlandse politiek juist ruimte moeten bieden aan starters”, aldus fractievoorzitter Benjamin Hofland, “Uit cijfers blijkt dat 35% van de starters graag een huurwoning wil in de sociale huursector, dus we zullen meer sociale woningbouw moeten realiseren dan we afgelopen jaren hebben gedaan.”

De gemeente heeft in de regio afspraken gemaakt om 30% sociale woningbouw te realiseren. In het voorstel dat volgende week voorligt, wordt echter slechts gesproken over 25%. Zo’n 35% van de woningen zou duurder moeten worden dan de 355.000 euro. D66 zal een amendement indienen om deze percentages te verhogen.

“In de afgelopen jaren is er veel te weinig sociale woningbouw gerealiseerd in Westland, het meest productieve jaar had slechts 18% sociale huur.” Aldus Benjamin Hofland. “We moeten er dus een schepje bovenop doen om deze achterstand in te halen en de wachtlijsten te doen slinken.”