Westlandse Sportprijzen 2014 uitgereikt

Sport

Atleet Tim Hoogenboom is de Sportman van het Jaar. Dat werd donderdag 18 december bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond in het Quintus Complex in Kwintsheul. Lara van Ruijven werd Sportvrouw, Sophie van Beek het Sporttalent en de badmintonners van VELO 1 het Sportteam. De gemeente Westland reikte toen de Westlandse sportprijzen uit. De prijzen werden onder meer door burgemeester Van der Tak, wethouder Mohamed el Mokaddem (sport), voetbaltrainer Wiljan Vloet uitgereikt aan de winnaars.

De 18-jarige Naaldwijker Tim Hoogenboom won de titel Sportman van het Jaar omdat hij volgens de jury toonde over veel wilskracht te beschikken. Ondanks blessureleed blijft hij geloven in succes en stelt hij zijn doelen steeds bij. Zo werd hij op 8 februari 2014, met een sprong van 1.97 meter, Nederlands kampioen hoogspringen bij de junioren A indoor.
Voor 2015 richt Tim zich op het beslechten van de 2.00 meter grens en op deelname aan Europese wedstrijden. De Naaldwijker zal zich tevens mogelijk in gaan zetten voor het organiseren van een eigen ‘sportief’ evenement. Bij zijn nominatie verklaarde hij tegenover deze krant: “Als ik deze titel win, dan ga ik een beerchase organiseren: een sprintwedstrijd waarbij gerend en gedronken moet worden!”
Lara van Ruijven werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. De 21-jarige Naaldwijkse werd op 19 januari 2014 met de Nederlandse schorttrackdamesploeg in Dresden Europees kampioen op de Relay. Ook neemt ze deel aan de Olympische winterspelen in Sotsji. Ondanks dat de Spelen geen medailles opleveren, was de jury er bijzonder trots op dat Lara als Westlandse sportster ons land heeft vertegenwoordigd op de winterspelen. Lara kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking: ze had een dag later een wereldbekerwedstrijd in Azië.

Trainen
De titel van Sporttalent van het jaar was voor Sophie van Beek. Tijdens het Nederlands kampioenschap voor teams wordt het 14-jarige Wateringse talent met haar team Nederlands kampioen. Ook individueel is 2014 voor Sophie een topjaar. Met grote overtuiging plaatst zij zich voor het Nederlands kampioenschap 1e divisie waar zij met overmacht Nederlands kampioene wordt. Tijdens de toestelfinales wordt een bronzen medaille behaald op het onderdeel brug en zilveren medailles op de onderdelen sprong en balk. Door deze prestaties is Sophie inmiddels gepromoveerd naar de eredivisie, het hoogste niveau in de turnsport.
Sophie traint 25 uur per week en reist acht keer per week naar Amsterdam om te trainen. Om sport en school goed te kunnen combineren volgt Sophie onderwijs op het Segbroekcollege, waar zij in de topsportklas zit.

Tiende titel
Het eerste team VELO Badminton ging naar huis met de titel Sportteam van het Jaar. VELO toont al decennia aan dat zij tot de top van het Nederlands badminton behoort en de 10e nationale titel die het team dit jaar behaalde bewijst dat. Door de professionele aanpak, tomeloze inzet van spelers en begeleiding en veel wilskracht zijn de prestaties tot stand gekomen. Door een mix van jeugdig talent in combinatie met ervaren spelers lukt het VELO Badminton jaar in jaar uit mee te strijden om de prijzen.

Coach
Nieuw dit jaar was de uitreiking van de titel Sportcoach 2014. De eerste editie van deze prijs ging naar schaatscoach Jac Orie. De Poeldijker is sinds 2000 als schaatscoach actief. Dankzij wetenschappelijk inzicht, op maat gesneden trainingsprogramma’s en tactisch inzicht loodst Orie al 14 jaar lang talloze schaatsers naar de wereldtop. Marianne Timmer, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Gianne Romme, Stefan Groothuis, Jan Smeekens en Ronald Mulder halen onder leiding van Jac Orie olympisch goud of ander eremetaal tijdens de Olympische Spelen en/of Europese- en Wereldkampioenschappen. Diverse schaatsers hebben tijdens de Olympische winterspelen in Sotsji onder leiding van Jac Orie zeer goed gepresteerd. Hij is in 2014 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de schaatssport.
De eveneens nieuwe Sport Carrière Award 2014 werd uitgereikt aan badmintonner Rikkert Suijkerland. Hij is al ruim 25 jaar lid van de Wateringse vereniging VELO, waar hij met het eerste elftal vijfmaal het landskampioenschap in de eredivisie veroverde, tweemaal de nationale beker en eenmaal zilver behaalde in de Europa Cup. Daarnaast werd hij in 2007 met Dennis van Daalen de Jel Nederlands kampioen herendubbel. Peter van der Hout van tennisvereniging LTC ‘s-Gravenzande werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar.
Volgend jaar zal de reeks aan sportprijzen uitgebreid worden. Dan zullen sporters of sportteams met een beperking in aanmerking kunnen komen voor een eigen sportprijs.