Lara van Ruijven wint opnieuw NK Shorttrack

"Lara van Ruijven won het NK voor de tweede keer in haar carri\u00e8re." (Foto: "Bert van Lobenstein")

Lara van Ruijven uit Naaldwijk is afgelopen weekeinde voor de tweede maal in haar carrière Nederlands kampioen shorttrack geworden. Wateringer Dylan Hoogerwerf werd netjes zesde. Monsternaar Kay Huisman eindigde door wat tegenslag als zestiende.

Van Ruijven liet op Thialf in Heerenveen met haar titel het Nederlandse shorttrack boegbeeld Suzanne Schulting achter zich. Op een openingsafstand, de 1500 meter was er voor Schulting - onlangs uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar - nog niets aan de hand. Zij won die afstand, terwijl Van Ruijven derde werd achter de verrassende regiorijder Selma Poutsma. Op de 500 meter sloeg Van Ruijven toe. Ze won onlangs op die afstand een World Cup-wedstrijd en maakte die status waar in een finale waarin Schulting ontbrak. Van Ruijven won voor de Zoetermeerse Yara van Kerkhof en - opnieuw - Selma Poutsma.

Het was een voorbode voor de laatste afstand, de 1000 meter. In die finale trok Van Ruijven het initiatief naar zich toe met Poutsma in haar kielzog. Achter hen ging Schulting met twee anderen onderuit, waarna Van Ruijven de winst pakte voor Poutsma. De derde plaats in de superfinale was vervolgens voldoende om het kampioenschap binnen te halen. Schulting werd tweede in de eindrangschikking en en de verrassende Poutsma derde.

Hoogerwerf en Huisman

Bij de mannen koesterden zowel Dylan Hoogerwerf als Kay Huisman geen hoop op de titel. Hoogerwerf kampte eerder met wat blessureleed, maar kon wel weer voluit rijden. Hij miste echter wat wedstrijdritme en kracht. Op alle afstanden streed hij in de hoogste finale om de medailles. Op de 1500 meter leverde hem dat brons op. Op de 500 meter - zijn favoriete afstand - was de slotrit een spektakel met eerst een valpartij van titelverdediger Daan Breeuwsma en vervolgens een valpartij waarbij Hoogerwerf werd gevloerd. Hoogerwerf eindigde daardoor als vijfde.

Op de 1000 meter, die gewonnen werd door Breeuwsma, vocht Hoogerwerf zich naar een vierde plaats. In de superfinale werd hij zesde waardoor hij in de eindrangschikking ook zesde werd. Breeuwsma werd opnieuw Nederlands kampioen

Kay Huisman, tweedejaars senior, hoopte op een eindklassering rond de tiende plaats, maar kreeg te maken met pech. In de openingsrit over 1500 meter wist hij zich volgens verwachting niet te plaatsen voor de hoogste finale. In de heat van de 500 meter was hij na een bliksemstart echter op weg naar een plaats bij de beste 8. Hij werd echter onderuit gereden en raakte ook nog geblesseerd. Daardoor kon hij de kwalificatierit op de 1000 meter niet voluit rijden. In de rankingfinales werd hij uiteindelijk 15e, 13e en 18e wat een 16e plaats in het totaalklassement opleverde.