Werk aan de winkel voor Hoekse Rugbyers

(Foto: Archief Max Lumenta)

De rugbycompetitie is inmiddels drie speelrondes oud voor het eerste team van RC Hoek van Holland, maar na afgelopen zaterdag bleek dat het een spannend seizoen gaat worden voor de mannen.

Met Oisterwijk Oysters op bezoek was dit een wedstrijd die op het lijstje van coach Glenn Vertongen eerder met winst dan verlies zou moeten worden gemarkeerd. Toch zijn er ook dit seizoen weer verrassende uitslagen en zien we dat teams die vooraf kanshebber voor de landstitel zijn (DIOK), ineens de rode lantaarn dragen. De Oysters hadden weliswaar nog geen wedstrijd gewonnen, maar hebben wel al hun wedstrijden tegen de huidige Top 3 in de competitie gespeeld en uiteindelijk ook verloren.

De Brabanders startten de wedstrijd erg sterk, binnen twee minuten stond de eerste try op het bord doordat hun snelle center ongestoord door de Hoekse defensie wist te rennen (0-7). Tien minuten later moest de wedstrijd stilgelegd worden nadat een speler van de Oysters ongelukkig zijn nek blesseerde en ruim 45 minuten doodstil op het veld moest liggen om geen gevaarlijk nekletsel op te lopen. Na uiteindelijk per ambulance te zijn afgevoerd bleek gelukkig later alles mee te vallen en heeft hij op eigen kracht het ziekenhuis verlaten.

Na de hervatting waren het The Hookers die het initiatief namen, Argentijn Julian Aybar bracht de score terug naar gelijke hoogte (7-7) en leken zij weer grip op de wedstrijd te krijgen. Met nog twaalf minuten te spelen in de eerste helft probeerde de fly-half van Oysters de score verder op te krikken met een drop goalpoging op de palen. De bal strandde jammerlijk in de hoek van het veld, maar wist een snelle winger de bal te onderscheppen en alsnog over de Hoekse tryline te duiken (7-14).

Na rust ging het redelijk gelijk op, de Hoekse mannen kregen grip op de scrums en werd er net als voor rust veel geprofiteerd van de slechte line-outs van de bezoekers. Toch kon men hier geen voordeel uit halen en hoewel HookXV er alles aan deed om de score terug te brengen sloegen de gasten alle aanvallen goed af. De prima spelende Brabantse fly-half sprokkelde in de tussentijd gestaag belangrijke punten bij elkaar en liepen zij verder uit. De Zuid Afrikaanse fly-half Eugene Bosman deed nog wel een duit in het zakje met een mooie individuele try, maar het bleek allemaal niet genoeg. De Oysters hadden inmiddels een veilige marge ingebouwd waardoor een 14-26 overwinning al gauw een feit zou zijn.

De reservemacht van RC Hoek van Holland in de vorm van de ‘Espoirs’ was zondag bij HRC op bezoek. In een zware eerste helft moesten ze alle zeilen bijzetten om niet met verlies weg te gaan uit Den Haag. De fysiek sterkere Hagenezen legden ze het vuur aan de schenen en leidden op slag van rust nog met 24-10. Na rust gaf de fitheid de doorslag en waren het de Hoekse fitte jonge honden die van leer trokken en uiteindelijk de Haagse rugbyers verslagen achterlieten met een imposante 24-50 nederlaag.

Volgende week is het Super Saturday bij The Hookers. Om 12.00 uur spelen de Cubs, gevolgd door een wedstrijd van de colts (13.00 uur). Om 15.00 speelt de Hoekse hoofdmacht wederom een zware wedstrijd tegen lijstaanvoerder RC ’t Gooi uit Naarden en moet blijken of HookXV een vuist kan maken tegen een team dat naar alle waarschijnlijkheid hoge ogen gaat gooien dit jaar. De zondag is voor de Espoirs. Om 15.00 uur spelen zij thuis tegen Gouda die net als de Espoirs nog ongeslagen zijn dit seizoen.