Hook XV kan niet stunten in ereklasse

De opdracht was niet eenvoudig; winnen van de koploper.
De opdracht was niet eenvoudig; winnen van de koploper. (Foto: Archief Ellen Grimbergen)

De hoofdmacht van RC Hoek van Holland had geen eenvoudige taak afgelopen zaterdag. RC ’t Gooi, koploper uit de ereklasse, is al jaren een geduchte tegenstander van de Hoekse hoofdmacht. Vorig jaar was er in de thuiswedstrijd nog sprake van een echte ‘nailbiter’. The Hookers verloren de wedstrijd nipt met 22-24. De mannen uit het Gooi waren vorig jaar in de eerste fase van de competitie oppermachtig en ook dit jaar voeren zij tot dusver de ranglijst aan.

Na het verlies tegen The Oysters vorige week moest Hook XV iets doen om het tij te keren. De opdracht was dan ook niet eenvoudig; winnen van de koploper.

Succesvol

RC ’t Gooi begon de wedstrijd sterk en nam meteen het initiatief in de aanval. De thuisploeg moest meteen alle zeilen bijzetten om een vernedering te voorkomen, want het merendeel van de eerste helft werd er gespeeld op de helft van de thuisploeg. Na 10 minuten waren de gasten eindelijk succesvol (7-0). Maar The Hookers gaven niet op, het harde werken werd uiteindelijk beloond met een try van Sjoerd Dijkshoorn. Daarna was het voornamelijk ’t Gooi wat de klok sloeg. Tot 2 keer wisten zij de Hoekse tryline te passeren door uit de line-out een driving maul op te zetten. Met een achterstand van 7-24 ging men de rust in.

Penalty

Na rust was het in de eerste 20 minuten de thuisploeg die prima spel liet zien. Invaller Kevin Lenssen en enkele andere wissels zorgden voor nieuw élan en werd na het scoren van de hard bevochten maar welverdiende try de jacht ingezet om dan toch nog op voorsprong te gaan komen. Daar dachten de mannen uit Naarden echter anders over. Weliswaar voegde Kevin Lenssen met een penalty nog 3 punten op het bord (17-24), daarna was het weer ’t Gooi die in de aanval ging. Zij zette hun succesvolle wapen uit de eerste helft, de driving maul vanuit de line-out, weer in en scoorde daar twee keer uit. Verder kwamen er nog twee try’s door snelle overnames bij en was de eindscore van 17-44 een feit.

De uitslag lijkt op zich een flinke oorvijg, toch speelde HookXV een prima wedstrijd waarin bij vlagen ’t Gooi geen antwoord had op het sterke aanvallende spel van de Hoekenezen. Als zij in volgende wedstrijden een antwoord hebben op de driving maul die de mannen uit de vestingstad zo succesvol gebruikte en daarbij de onnodige handling fouten kunnen beperken, dan maken zijn nog steeds kans om een vuist te maken tegen teams van een dergelijk kaliber.

Zwaar bevochten

Op de uiterst troosteloze zondag waren zowel de dames als de mannen van de reservemacht, de Espoirs wel succesvol. De dames wonnen in een zwaar bevochten strijd in Deventer met 19-27 van de Pickwick ladies. De Espoirs speelden tegen medekoploper Gouda en bepaalde deze clash dus wie de koppositie in de Derde klasse Zuid-West zou gaan nemen. De Hoekse beloften speelde een zeer sterke wedstrijd en stuurden de rugbyers uit de kaasstad naar huis met een overtuigende 58-10 nederlaag. Evenals vorig jaar gaan zij nu dus ongeslagen aan kop, maar toen ging het later in het seizoen alsnog fout door blessures waarmee The Hookers het kampioenschap verspeelden. Zij zijn echter vastberaden om het dit seizoen anders te doen en alsnog volgend jaar in de Tweede klasse Zuid uit te komen. Ook de dames hebben tot nog toe een ongeslagen status en ook zij hebben de aspiraties om in het nieuwe seizoen een klasse hoger uit te komen. In verband met de interland Nederland-Canada van aankomend weekend zal er niet gespeeld worden in de ereklasse.

Dinsdag 15 november heeft het eerste team een inhaalwedstrijd in Castricum tegen de gelijknamige plaatselijke rugbyclub. De dames komen zondag thuis in actie tegen het Zeeuwse Oemoemenoe, terwijl de Espoirs van RC Hoek van Holland in Haarlem uit zullen komen tegen RFC Haarlem 3.