Rosanne den Drijver verslaat alle jongens

Sport
Rosanne: "Als meisje is het leuk om van de jongens te winnen."
Rosanne: "Als meisje is het leuk om van de jongens te winnen." (Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl)

De 13-jarige Rosanne den Drijver uit Naaldwijk verslaat alle jongens en wint race van de GK4 Kart Series in Genk.

Rosanne den Drijver reed afgelopen weekend op de internationale kartbaan van Genk in België pas haar tweede race in de GK4 Kart Series, maar in de finale van de Formula Honda 9 PK, die in de stromende regen plaats had, haalde de 13-jarige kartster uit Naaldwijk de ene na de andere rijder in. Zo versloeg Rosanne, die uitkomend voor het PDB Racing Team, alle jongens bij de race van de junioren en eindigde ze overall op de tweede positie. Het feestvieren deed Rosanne met haar team, aangezien haar ouders de race vanwege vakantie via een app moesten volgen.

“Ik miste mijn ouders natuurlijk wel, dat maakte het wel wat moeilijker, maar ik ben perfect opgevangen en begeleid door het team”, vertelt een stralende Rosanne na afloop van de finale. “De kwalificatie ging nog niet heel goed met de 14e tijd, ik zat vast achter iemand, maar in de race had ik een hele goede start. Ik nam de binnenbocht en haalde al gelijk vijf man in. Daarna zaten nog een aantal senioren voor me en die heb ik ook bijna allemaal ingehaald. Ik wist niet precies op welke positie ik reed en was de tel een beetje kwijtgeraakt. Toen ik over de finish kwam, wist ik dat ik op het podium stond en daar was ik sowieso al heel blij mee. Daarna zag ik iedereen van het team één vinger omhoogsteken en wist ik dat ik gewonnen had.”

De finalerace in Genk was pas haar tweede race in de regen. Eerder reed ze bij het NK Huurkarts al een keer in de regen. “In droge omstandigheden ging het nog niet heel goed, maar toen het natter werd ging het een stuk beter. Het is heel leuk dat het zo goed gaat. Natuurlijk verwachtte ik nog niet dat ik op het podium zou eindigen, want dit was pas mijn tweede race in de GK4 Kart Series. De rest rijdt al veel langer dan ik en dan is het heel mooi als je van hen kunt winnen. Als meisje is het leuk om van de jongens te winnen, maar ik vind het vooral mooi dat ik van jongens win die dit jaar bij bijna alle races op het podium hebben gestaan.”

Rosanne weet nog goed hoe ze drie jaar geleden voor het eerst ging karten. Het was tijdens een bedrijfsuitje van haar vader bij Van de Ende Racing in Poeldijk. “Ik wilde heel graag meedoen, maar was altijd te klein. Stiekem hebben we wat kartonnetjes onder mijn voeten gedaan, zodat ik toch lang genoeg was om mee te mogen rijden. Het ging zo goed dat ik die race gewonnen heb. Daarna ben ik naar de KWM Kartschool van Mathieu van Renssen gegaan. Ik vond het leuk en blijkbaar was ik er nog goed in ook.”

Coach Van Renssen heeft Rosanne er graag bij. “Het is altijd leuk om snelle dames te kunnen verwelkomen. Ik weet niet meer goed hoe en wanneer Rosanne bij ons binnenkwam. We hebben zeven groepen bij Van de Ende en daarmee hebben we wekelijks ongeveer 100 kinderen die komen karten. Rosanne knalde in no time van de introductiegroep naar de snelste groepen. Ook indoor was ze één van de snelsten en dat is ze nog steeds. In overleg met haar ouders hebben we de stap naar het NK Huurkarts gemaakt. Vorig jaar heeft ze een aantal races gereden en dit jaar rijdt ze het hele seizoen. Ook daar zit ze vaak in de top. Dan is het logische stap om te kijken of we haar kunnen enthousiasmeren voor de stap naar het outdoor karten. De vorige GK4-race in Mariembourg was haar eerste race in dit kampioenschap. Voor de junioren is ze wat te zwaar, omdat ze op latere leeftijd is ingestroomd, maar in de regen betaalt zich dat wel uit. Ze heeft weinig ervaring in de regen, volgens mij heeft ze één keer in Oldenzaal in de regen gereden. Ik vind het echt super stoer dat ze nu eerste wordt bij de junioren en tweede overall. Ze was echt aan het vliegen. Volgend jaar willen we een heel seizoen gaan rijden. Ik weet zeker dat we in 2023 of 2024 een snelle dame in de X30 Senior gaan zien.”

Rosanne is haar team heel dankbaar: “Ik wil graag mijn monteur Carlo Griggs bedanken. Met hem sprak ik Engels en ook dat ging heel goed. Hij heeft de goede keuze gemaakt met de bandenspanning. En natuurlijk wil ik ook Mathieu, Bob, Berend en iedereen van het PDB Racing Team bedanken dat ze zo goed voor me hebben gezorgd.”

Rosanne wordt ondersteund door haar sponsor Kwekerij André den Drijver en ze is nog op zoek naar sponsoren om haar verder te helpen in de kartsport.