Winst en verlies voor HookXV

(Foto: Max C. Lumenta)

Maar liefst 2 wedstrijden moest HookXV afgelopen week spelen omdat zowel in Hilversum als in Hoek van Holland op 7 januari de traditionele nieuwjaarswedstrijd werd gespeeld. Dinsdag werd in Hilversum gespeeld en zaterdag kregen zij de Bosschenaren van the Dukes op bezoek.

De eerste wedstrijd wist men voor de poorten van de hel weg te slepen en met een mooie 31-34 te winnen, de tweede overwinning van dit rugbyseizoen. Het ooit zo machtige Hilversum heeft het dit seizoen zwaar en glijdt geleidelijk steeds meer af naar de krochten van de Ereklasse. Het team van coaching duo Vertongen en Davies snakt al enige tijd naar een overwinning die hopelijk aanzet tot meer succes. Hilversum is echter nooit te onderschatten ondanks het feit dat zij al enige tijd in slecht weer verkeren. In een wedstrijd, die volgens insiders zeker geen schoonheidsprijs verdiende en men van beide teams betere prestaties mocht verwachten, ging het scoreverloop zeer gelijk op. Hilversum nam het initiatief door twee kicks op de palen. Daarna vielen de eerste try’s en kwam de wedstrijd compleet open te liggen waarbij RC Hoek van Holland constant de achtervolging in moest inzetten. Maas van der Reek en Jorian Broekmeijer vielen prima in en na een belangrijke try van Bo Donkersloot was met nog enkele minuten te spelen de achterstand beperkt tot 2 punten. In een stevig slotakkoord gingen the Hookers voor alles of niets en, zoals bleek, niet zonder succes. Sander Doria brak de Hilversumse defensie met nog een minuut te spelen en bracht hiermee de Gooise formatie op de knieën.

Afgelopen zaterdag kwam het Bossche gezelschap van the Dukes op bezoek. Dit team is al min of meer zeker van een plaatsje in de poule die komende periode voor het landskampioenschap gaat strijden. The Hookers daarentegen zijn al verzekerd van een plaats in de degradatiepoule of Trophypoule en voor hen zal de komende tijd moeten blijken of de Ereklasse nog wel het toneel zal gaan zijn waar zij ook volgende seizoen op uit mogen komen. Al is hier tot dusver nog veel onzekerheid over vanuit de Nederlandse rugbybond, want met het ontvallen van A.S.R.V. Ascrum is de eerste degradant al een feit en moet nog blijken hoe de Nederlandse Rugbybond gestalte gaat geven aan een nieuwe teamindeling.

Ondanks dat de sterke Dukes een pittige opgave blijven was coach Glenn Vertongen na de klinkende overwinning op Hilversum optimistisch en hing een nieuwe stunt zeker in de lucht. Door dramatische weersomstandigheden werd men gedwongen om uit te wijken van het hoofdveld naar het gedeelde kunstgrasveld bij HVC. De thuisploeg begon aan een sterke eerste helft waarbij de mannen uit de Brabantse vestigingsstad het met name in de eerste 25 minuten zwaar te verduren kregen. Sander Doria opende de score (3-0) met een kick op de palen. Enkele minuten later waren het toch de bezoekers die vanuit de scrum de eerste try wisten te scoren. Op slag van rust benutte Doria nogmaals een penalty en ging met een voorsprong van 6-5 de rust in.

Tot zover leek alles goed volgens plan te gaan voor de Hoekse formatie, maar men moest de krappe voorsprong na rust al snel uit handen geven door een snelle try van het team van de Australische coach Alex Chang, die alweer 5 jaar aan the Dukes verbonden is en het team in 2008 ook kampioen maakte. Tien minuten later vlogen zoals eerder dit seizoen bijna alle manschappen van HookXV in een rolling maul waarbij Nieuw-Zeelander Patrick O’Sullivan uiteindelijk als een duveltje uit een doosje over de try-line dook en de thuisploeg weer op voorsprong (11-10) bracht. Met nog 25 minuten te spelen leken de krachten uit de thuisploeg te vloeien en bleken the Dukes nog wat lucht over te hebben voor een slotoffensief. Na 20 minuten constant aangevallen te hebben kwamen in de 75ste en 76ste minuut dan toch twee nekslagen waar HookXV weinig op in te brengen had en uiteindelijk de eindscore op 11-18 zette.

Espoirs

De Espoirs kwamen op zondag eindelijk weer eens in actie. Het derde team van RFC Haarlem, dat achteraf toegaf met gezonde tegenzin naar Hoek van Holland afgereisd te zijn (men vreesde al een flinke oorvijg), speelde een leuke, sportieve pot rugby, maar gingen vrij kansloos ten onder tegen de ongeslagen koploper uit de Derde Klasse Zuid West (43-0).

Programma komend weekend

Volgende week is de start van de tweede helft van de competitie voor HookXV in de degradatiepoule en mogen zij weer aantreden tegen DIOK, de tegenstander waar zij in de eerste wedstrijd van het seizoen verrassend van wonnen. De Espoirs spelen in Den Haag tegen WRCH hun tweede wedstrijd in de kampioenspoule van de Derde klasse.

De DamesXV komen zondag thuis in actie tegen the Black Snakes uit…. jawel, Sneek! Zij nemen momenteel de tweede plaats in de Derde Klasse in, maar het is ongelofelijk spannend in de hoogste regionen van deze competitie.