‘De Wielerronde van Kwintsheul is altijd een spektakel’

Sport
Als nieuwe voorzitter van het Wielercomité Kwintsheul wil Erwin van Lier iets terugdoen voor de samenleving.
Als nieuwe voorzitter van het Wielercomité Kwintsheul wil Erwin van Lier iets terugdoen voor de samenleving. (Foto: Debbie van Eijk)

Erwin van Lier, de nieuwe voorzitter van het Wielercomité Kwintsheul, kent als geen ander het plezier van wielrennen. Hij is al sinds zijn 19e actief in de sport en maakt deel uit van het in Westland wereldberoemde The Blue Train Cyclingteam. Onder zijn leiding organiseert het comité de 36ste Wielerronde van Kwintsheul op donderdag 15 juni 2023 tijdens de Feestweek.

Door Debbie van Eijk

Toen Erwin werd gevraagd als nieuwe voorzitter van het Wielercomité, moest hij daar even over nadenken. Uiteindelijk nam hij vorig jaar het stokje over van Hans Jansen, die ongeveer 35 jaar lang voorzitter is geweest. Erwin is een Heulenaar, op een aantal jaren in Wateringen na heeft hij altijd in Kwintsheul gewoond. Ook zijn twee kinderen zijn hier geboren. “Dan is het extra leuk als je ook iets voor je eigen dorp kan betekenen.” Naast voorzitter is hij een gedreven ondernemer; hij is eigenaar van HBV Coatings. Zijn wielervrienden noemen hem ook wel grappend ‘mooie Mario’, naar de beroemde wielrenner Mario Cipollini.

Sponsors

Het is voor het eerst dat het Wielercomité samenwerkt met het Oranjecomité van Kwintsheul om een heuse feestweek op te zetten met allerlei verschillende onderdelen. Dat maakt het voor sponsors extra aantrekkelijk om in het evenement te investeren: hun bereik is een stuk groter, omdat hun vlaggen en banners meerdere dagen blijven hangen voor een gevarieerder publiek. 

Retro-/Bakkie-fietstocht

De Feestweek loopt van 14 juni tot en met 17 juni. Tussen de feestavonden en activiteiten als klaverjassen en boegsprietlopen, vormt de Wielerronde van Kwintsheul samen met de Oranjeloop een van de sportieve hoogtepunten. Verder organiseert het Wielercomité zaterdag de Retro-/Bakkie-fietstochtronde, waarbij deelnemers op hun oudste racefiets in retrokleding een tocht van ongeveer 50 kilometer afleggen. “Een beetje zoals de Eroica Valkenburg,” licht Erwin toe, “maar je ziet dit soort tochten overal ter wereld wel.” Wie geen oude racefiets en dito kleding heeft, is overigens ook van harte welkom om mee te rijden. Voor €30 kan er eventueel een retrofiets worden gehuurd.


Het Wielercomité Kwintsheul heeft er weer zin in! V.l.n.r. Erwin van Lier, secretaris Richard Zwinkels, Romy Jansen van PR en social media, penningmeester André Jansen en sponsorwerving en contactpersoon Linda van Leeuwen. - PR

Spannend spektakel

De Heulse Wielerronde is dit jaar de eerste in Westland. 15 juni verandert Kwintsheul in een soort Roubaix. De wielrenners racen dwars door het hart van het dorp. Erwin hoopt dat er veel Westlanders op het evenement afkomen om de sensatie van de Heulse Wielerronde te beleven: “De Wielerronde van Kwintsheul is altijd een spektakel, er gebeurt altijd wat. Het is al spannend als je iemand ziet wegrijden: houdt-ie het vol, wie komt er als eerste door die bocht heen?”

Het is al spannend als je iemand ziet wegrijden

Het publiek wordt via luidspeakers langs het gehele parcours continu op de hoogte gehouden door een geoefende speaker. Ook daarbij worden tussendoor de sponsors regelmatig genoemd.

Uitdagend parcours

Voor wielrenners biedt het parcours hier genoeg uitdaging. Erwin legt uit: “De Kerkstraat is heel netjes geasfalteerd. Maar als ze de Leeuwerik opdraaien, liggen er steeds meer klinkertjes. Dan is het echt wel technisch koersen, goed de bocht aansnijden, er ligt ergens een put die ze goed moeten ontwijken. En Kwintsheul is de eerste wielerronde met een bocht naar rechts, dat is best uniek. Verder staan we er altijd goed om bekend dat we mooie prijzen hebben.”

We staan erom bekend dat we mooie prijzen hebben

Programma

“Wij bereiden het ‘s ochtends al voor. Het duurt tot ongeveer 9 uur ‘s avonds. Eerst rijden de Amateurs/Junioren om 13.00 uur, om 14.30 uur de Elite/Belofte; dat zijn de allersnelsten. Om 16:45 vindt voor de jeugd op mountainbikes de Dikke Banden Race plaats. We sluiten de avond af met Regiorenners B (40+-ers) om 17:45, dan Regiorenners A (jonger dan 40) om 18.45 en aansluitend vanaf 20.00 uur de Koppelkoers.” Vanaf 20.45 barst de Hollandse feestavond los bij De Kievit.

Deelnemen

Inschrijven voor de Wielerronde kan tot één dag voor aanvang van het evenement via de website van de KNWU. Kijk voor het complete programma op oranjefeesten-kwintsheul.nl of volg deze link: bit.ly/3q2LRru.