50-jarig Jubileum FTCW opgeluisterd met retrokoers

Sport
101 jarige erelid Bert Bambacht en organisatoren Coen Jansen en Peet van Etten in Amstel-shirt.
101 jarige erelid Bert Bambacht en organisatoren Coen Jansen en Peet van Etten in Amstel-shirt. (Foto: Mabel Böhms Media)

FTCW viert in de maand september haar 50-ste verjaardag. Al een halve eeuw organiseert de Wateringse wielervereniging toertochten en vossenjachten. Onderdeel van de jubileumfestiviteiten was de retrokoers die afgelopen zaterdag werd gereden. Bert Bambacht het 101-jarige erelid van FTCW gaf bij Boerderij Burgersdijk in De Lier met een boerenbel het startsignaal van de Grand Retro Tour a Velo.

Door Marcel Zaat

Bij de leden van FTCW Westland zijn drie zondagen in de maand in de agenda omcirkelt. In het voorjaar en in september zijn er de toertochten, terwijl in het najaar en de winter de fanatiekelingen zich vermaken met de vossenjachten. De Wateringse wielervereniging kent een 200 tal leden waarvan good-old Coen Jansen en Peet van Etten al een lange tijd lid zijn. Jansen vanaf het eerste uur en Van Etten vanaf zijn twaalfde jaar. Beiden hebben door de jaren heen een grote passie voor het retrofietsen gevonden. Samen reden ze diverse retrotochten door Europa. Van Etten is daarbij ook nog eens de helpende hand in de verzamelhobby van Jansen, die aan de Lierse Burgerdijkse weg een prachtig wielermuseum heeft met retrofietsen en bijbehorende relikwieën uit het verleden.

Grand Retro Tour a Velo

Zo ontstond er bij het duo het plan om in het jubileumjaar een retrotocht, de Grand Retro Tour a Velo, voor FTCW-leden te organiseren. Dwars door Westland en Midden-Delfland, gebruik makend van boeren-en kerkenpaadjes en veel idyllische plekjes vonden een dertigtal leden hun weg. Tussendoor werd aan de Lierweg een stop gehouden om Conrads Retro Cave te openen. De tweede locatie waar Coen Jansen zijn hobby in retrofietsen uitoefent. Ellen van Rooyen mocht de opening verrichten. Jansen: “Ellen is een supervrijwilliger binnen onze club. Een aantal jaren geleden verloor zij haar man. Samen verzorgden zij altijd de oliebollen tijdens de jaarlijkse oliebollentocht. Nog steeds bakt ze de oliebollen en ook verzorgt zij de erwtensoep tijdens onze snertrit.”

Jos van der Knaap reed onder tropische omstandigheden de rit van 55 kilometer voorop met een solex en Coen’s broer Piet filmde de gehele tocht. Rond half twee keerde het peloton weer terug waarna de koele drankjes en het ouderwetse geserveerde broodje kroket gretig aftrek vonden. Onder muzikale klanken uit de jaren 60 en 70,verzorgd door Jeroen Mostert, eigenaar van De Boerderij, werd het snel gezellig. Jansen was duidelijk in zijn nopjes na afloop. “Het was werkelijk grandioos, niets anders als lovende woorden hoe alles is verlopen.”

Karakteristieke vereniging

Peter van Os, bestuurslid bij FTCW was afgelopen zaterdag helaas verhinderd om de retrotocht te rijden. Van Os, ook alweer 25 jaar lid van de club vond het organiseren van de retrotocht een hartstikke leuk idee. “Gaaf dat zij dit opgepakt hebben. En ook prima dat dit alleen voor onze leden was. Anders wordt het snel te massaal, laat het maar lekker intiem blijven. Zo steekt onze vereniging ook in elkaar.”

Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering zijn er door de club jubileumshirts (met een knipoog naar het allereerste clubshirt) geintroduceerd. Elk lid ontvangt hiervan een exemplaar. Komende zaterdag is er een feestavond voor alle leden in De Kiem in ’s-Gravenzande georganiseerd. Van Os ziet FTCW nog écht als een karakteristieke vereniging. “Wij staan bekend om de toertochten en vossenjachten. Dat wordt in één adem nog met onze club uitgesproken. Doen waar je goed in bent, dat hou je het langste vol.”

Duinentochten

Dat de tijden veranderen, ook voor FTCW, ontgaat ook Van Os niet. Denk maar eens aan de memorabele duinentochten naar Velsen en Den Helder met in de topjaren een deelnemersveld van 3000 fietsers. “Ja dat hield een keer op. Animo werd minder en ook de regelgeving die het allemaal met zich meebrengt ging zwaarder wegen. Daarentegen staan wij als vereniging zeker niet stil. Zo kan je de toertochten rijden met een GPX bestand in een Cyql app. Er is sinds 2020 ook een mountainbike-categorie in het leven geroepen en uiteraard elk jaar weer in december de oliebollentocht en in februari de snerttocht.”

Toekomst

Over de toekomst maakt Van Os zich geen zorgen.” Ik vind dat wij het als vereniging nog steeds uitstekend doen. De vossenjachten en de toertochten worden mede mogelijk gemaakt door sponsors. Daar zijn wij blij mee. Het fietsen is een sport die je tot op latere leeftijd kan beoefenen. Het is genieten als je de veteranen nog superfanatiek een vossenjacht ziet afwerken en met de toertochten kan zelfs een heel gezin meedoen.”

Nieuwe leden zijn volgens Van Os bij de vereniging altijd welkom en zoals bij vele andere clubs zijn er vacante bestuursfuncties. “Je hoort het vaker dat het moeilijk is om vrijwilligers te krijgen. Bij ons is het niet anders, maar alles verloopt nog steeds vlotjes en daar gaat het om. Met WWV zijn wij de twee enige wielerverenigingen in Westland. Dat bijt elkaar zeker niet. WWV is een club met een fantastische accommodatie en waar het wedstrijdelement zwaarder telt. Wij doen het wat meer op recreatievere basis en ook al weer een halve eeuw vanuit de VELO-kantine en dat heeft ook zijn charme.”