Velohandbalsters op koers voor internationaal handbal

Sport
Sanne van den Arend.
Sanne van den Arend. (Foto: Paul Vis)

Voor Velo was het een turbulente week met een goede afsluiting. Dinsdag 20 februari strandde het team op reis naar de avondwedstrijd in Deurningen tegen DSVD op een afgesloten weg, veroorzaakt door een groot ongeluk.

door Jan de Vreede

De dames moesten via vangrail, berm en slootje springend, naar het nabije treinstation lopen. Ze beginnen verlaat aan hun bekerwedstrijd. Geen optimale start.

Spannende slotminuten

Na een snel opgelopen 1-7 achterstand herstelden de Wateringse dames zich en bereikten ze een voorsprong van 15-18 bij rust. In de tweede helft mocht DSVD nog terugkomen tot drie doelpunten maar sloot Velo af na spannende slotminuten in een 28-29 winst. Het resultaat is goed voor een halve finale-plaats en daar lootte men minder gelukkig: landskampioen VOC, in bloedvorm en ook nog een uitwedstrijd is een zeer grote opgave. Positief is dat bij bekerverlies en het landskampioenschap van VOC een Europacup plaatsing opschuift naar plaats 4, waar Velo kandidaat voor is.

Zaterdagavond

Zaterdagavond speelde Velo in een volle en sfeervolle hal hun wedstrijd tegen directe concurrent Kwiek uit Raalte. De start was aan beide zijde matig: technische fouten en verkeerde keuzes aan weerszijde. De weer fenomenale keepster Femke Eerkens hield Velo in deze periode in de wedstrijd en na 6-6 halverwege ging de rust in met 10-9 op het scorebord. 

Tweede helft

In de tweede helft werd het meer genieten en liet ook het publiek zich horen. Goed verdedigen en sublieme acties van de altijd bikkelende Kirsten Steenbergen aan de cirkel, afstandschutster Carmen Riepe en Lexie Louwerens vanuit de linkerhoek lieten het publiek genieten en dit alles onder het oog van de toekijkende bondscoach Perr Johansson van origine uit Zweden. Het jonge, talentvolle Westlandse scheidsrechter-koppel Denise Steringa en Merel van Zijderveld leidde het duel voortreffelijk. Eindstand: 26-20 en Europees handbal blijft in zicht daar plaatsingspunten meegaan in de kampioenspoule  Doelpunten: Carmen Riepe acht keer, Lexie Louwerens zes keer, Kirsten van Steenbergen, Angelique van Duijvenbode, Femke Mastenbroek drie keer. Kim Schildmeijer TalisaVBH en Melissa Dijkstra één keer.

Quintus

De Quintus dames hadden geen kind aan hekkensluiter E&O. Snel werd er van 7-2 geschakeld naar een 16-10 ruststand. In het tweede deel mochten alle speelster minuten maken en via 22-16 tussentijds werd er met 33-22 afgesloten. Met nog één wedstrijd te gaan is Quintus zeker van plaats 6 en kan het zich concentreren op de kampioenspoule en zich manifesteren als reuzendoder voor de top.

De Quintus heren, uitkomend in de eredivisie, behaalden in Limburg tegen Watersley de winst door een regelmatige uitbouwende voorsprong te behouden. 23-32 eindstand en de Heulenaren staan nu vaster op de derde plaats in de eredivisie. 

Westlandia

Westlandia in de 2e divisie blijft op promotiekoers. Na een moeizame start (1-6) in minuut 15 wordt de achterstand alsnog omgebogen naar een voordelige 11-9 ruststand. Na de rust bouwen de groenwitten de voorsprong uit tot plus 6. V&L herstelt zich knap maar mede door bikkelen aan de cirkel van de debuterende junior Lizz Dekker - goed voor vier keer raak - bleven de kostbare punten in de Pijl: 22-21.

Verburch

Verburch redde het niet bij de talenten van topclub Venlo in dezelfde divisie. Enige afwezigen vanwege vakantie en de blessure van topschutster Jill van der Zeijden was de bottleneck voor de Poeldijksen. Na een dramatische eerste helft werd de tweede helft onder leiding van Judith van Zeijl gerepareerd maar gingen de Poeldijkers met een 30-16 nederlaag de bus in richting Westland.

Esmee Verbeek.