22e ronde Lierse Schaakvereniging: twee dame-offers in één partij

Sport
Een eerdere schaakwedstrijd van de Lierse Schaakvereniging.
Een eerdere schaakwedstrijd van de Lierse Schaakvereniging. (Foto: Archief)

Op maandag 26 februari werd de 22e ronde bij de Lierse Schaakvereniging gespeeld.

Sandra van den Berg speelde met wit een Damegambiet, maar Gerard Buijs weigerde de pion en maakte er een Countergambiet van. Dit nam Sandra aan, waarna Gerard veel ruimte kreeg om te ontwikkelen. Nadat beide spelers kort gerokeerd hadden, had vooral Gerard veel ruimte om zijn stukken neer te zetten. 

Pionnenjacht

Sandra had veel stukken om haar koning te verdedigen, maar kwam lastig aan aanvallen toe. Toen Sandra haar paard ging het positioneren, kon Gerard met zijn paard het centrum in springen. Even later besloot Gerard zijn paard te offeren om een gaatje naar Sandra’s koning te creëren. Sandra nam het offer niet aan en offerde haar dame voor een loper en een toren. Gerard had nog steeds de ruimte en ging op pionnenjacht. Toen Sandra de dame van Gerard probeerde te verjagen maar haar toren, besloot Gerard de toren te slaan en zijn dame te offeren. Hierdoor kreeg Gerard twee torens en een loper voor zijn dame en ging Gerard met een toren voorsprong het eindspel in. Sandra probeerde nog verder te spelen, maar de toren was te sterk en Gerard kon de overwinning binnen halen.

Henk tegen Gera

In de partij tussen Henk van Ketel en Gera de Jong kwam een Damegambiet op het bord en kwam het tot pionnen afruil. Daarna kreeg Henk een geïsoleerde pion. Deze schoof hij door en Gera pakte hem direct. Hierdoor kwam het tot een grote afruil, waarbij Gera zelfs een stuk voorsprong kreeg. Met secuur spel van Gera kon Henk geen aanval meer opzetten en gaf hij het op.

De Lierse Schaakvereniging speelt op maandagavond vanaf 19:45 uur in ’t Centrum, Hoofdstraat 100, De Lier. De jeugd speelt van 18:30-19:30 uur. “U/jij bent van harte welkom om eens te komen kijken. En een partijtje mee te spelen”, aldus de vereniging.