Topcompetitie tennis LTC Naaldwijk weer van start

Sport
Trainer Arko Zoutendijk tijdens een demonstratie in Wateringen met talenten Pieter en Stijn de Lange. Pieter (links) speelt al op het hoogste niveau, Stijn hoopt volgend jaar te volgen.
Trainer Arko Zoutendijk tijdens een demonstratie in Wateringen met talenten Pieter en Stijn de Lange. Pieter (links) speelt al op het hoogste niveau, Stijn hoopt volgend jaar te volgen. (Foto: Tom van Ooijen)

Vanaf zondag 7 april is er weer toptennis te bewonderen bij LTC Naaldwijk. Dan start op het Superflora Tennispark weer de Eredivisie Heren, de hoogste klasse van tennis in competitieverband. In zeven speelronden strijden de beste verenigingen van Nederland om het landskampioenschap zich. LTC Naaldwijk start met een thuisduel tegen Nieuwerkerk Maas De Koning. Zaterdag 25 mei gaat de Eredivisie mix van start. Ook hier is de Naaldwijkse club weer van de partij.

Door Marcel Zaat

De nummers één tot en met vier in de eindstand spelen om het landskampioenschap tijdens een tweedaagse wedstrijdreeks, de play-offs geheten. De nummers 1 en 2 in de eindstand worden geplaatst. Vorig seizoen kwam de Naaldwijkse ploeg één punt te kort om zich te plaatsen voor deze play- offs. De doelstelling volgens trainer Arko Zoutendijk is om deze play-offs, in een loodzware Eredivisie, dit keer wel te behalen.

“De verschillen tussen de verenigingen zijn zo ontzettend klein. Vorig seizoen werd alles pas op de allerlaatste speeldag beslist, zowel voor play-offs als in de strijd tegen degradatie.” 

Programma’s

Zoutendijk (37) loopt In Naaldwijk alweer een jaar of tien rond als trainer/coach. Zelf staat hij nog op de deelnemerslijst om mee te doen aan wedstrijden in de Eredivisie, maar alleen in geval van nood.

“Met alle internationale programma’s van onze tennissers is het soms lastig om te kijken wie er beschikbaar is. Daarom moet je ook voldoende spelers hebben waar je uit kan putten. Je speelt met vier tennissers een wedstrijd, maar als ik zesde op de lijst staat is dat prima.”

‘De verschillen tussen de verenigingen zijn zo ontzettend klein’

Juiste combinatie

De Naaldwijkse tennisvereniging is er een met een lange en rijke historie. In 1962 werd er gestart met drie banen. Later volgde verhuizing naar Sportpark De Hoge Bomen. Rond de 1500 leden, waarvan zo een 250 jeugdleden vinden er inmiddels hun weg. Jeugd, recreatie en toptennis gaan er hand in hand. En dat is volgens Zoutendijk ook de kracht.

“Juist die combinatie maakt het interessant. Talenten binnen de vereniging hoeven niet verderop te gaan kijken om zich te ontplooien.”

Volgens Zoutendijk, werkzaam bij de KNLTB als instroompartner, alsmede bij Burgersdijk Tennis als hoofdcoach toptennis en ooit zelf de nummer zeven van Nederland is de negenjarige Erin van der Plasse, de nummer van de U10 in Nederland, een mooi voorbeeld dat uit eigen jeugd voortkomt.

“Ik zag haar als vierjarige in Naaldwijk op de baan. Alle kinderen om haar heen maakten lol en deden feitelijk maar wat en dat is niet gek op die leeftijd. Zij had echter al iets speciaals in zich. Ik sprak daarna haar vader en nu train ik haar nog. Recent deed ze zelfs mee aan een kwalificatietoernooi NJK U12 en kwalificeerde zich. Gewoon een geboren talent. Ook gaaf voor een vereniging om aan de eigen kweek aan te tonen dat het iets heeft.”

Landskampioen

Ook heeft LTC Naaldwijk deze competitie het 17-jarige tennistalent Pieter de Lange in het team opgenomen. Maaslander De Lange komt uit een heuse tennisfamilie en is al vanaf zijn achtste jaar lid. In 2023 werd hij Nederlands kampioen U18 outdoor en indoor “Arko is ook privé mijn trainer en jaren geleden vertelde hij wel eens dat het hij hoopte dat wij samen ooit deel uit maken van een team. Hoe mooi is dat dit nu lukt.” En aan ambities geen gebrek. “Ik wil met dit team landskampioen worden. Zie zeker mogelijkheden hierin.” Voor De Lange, bezig aan zijn laatste studiejaar VWO, vergt het meedoen aan de competitie wel enig puzzelwerk, maar spelen voor Naaldwijk heef toch wel iets speciaals. “Drukke tijden met school en andere toernooien, maar Naaldwijk is een prachtige vereniging om voor te spelen. Het ademt een sportsfeer, waar toptennissers, recreanten en jeugd hun weg vinden. Dat merk je aan alles.”

Tennismaatje

Ook heeft De Lange tennismaatje Mees Röttgering (16), die dit jaar in de Australian Open voor junioren in de halve finale stond, overgehaald om voor de Naaldwijkse tennisclub uit te komen.

‘Mees kan prima bij ons blijven slapen’

“Ik heb ooit een keer een dubbeltoernooi in Rotterdam met hem gespeeld. Sindsdien is er een échte klik tussen ons. Wij belandden ook samen op het Nationaal Tenniscentrum in Amstelveen. Verder reizen wij veel met elkaar naar toernooien en worden sterker van elkaars bevindingen.” Röttgering woont in het Limburgs Wanssum, maar hoeft zich tijdens de competitiewedstrijden in de Eredivisie geen zorgen te maken over een overnachting. “Nee hoor, Mees kan prima bij ons blijven slapen. Ook hier zullen wij weer samen optrekken naar de competitiewedstrijden.”