Yannick (15 jaar): ‘Luister meer naar jongeren in Westlandse sportwereld’

Sport
Yannick: "We kunnen ook een Westlandse jeugdraad opzetten met een vertegenwoordiger van de jeugd van elke club."
Yannick: "We kunnen ook een Westlandse jeugdraad opzetten met een vertegenwoordiger van de jeugd van elke club." (Foto: DvE)

De jeugd heeft de toekomst, is een bekend gezegde. Dat geldt ook in de sportwereld. Toch bepalen volwassenen vaak hoe kinderen en jongeren hun sport moeten beleven. Tijd om dat te veranderen, vindt Yannick Morssink (15 jaar) uit Wateringen. Als lid van de KNVB jeugdraad ziet hij regelmatig wat het oplevert als jongeren hun stem mogen laten horen over het sportbeleid. Hij heeft mooie ideeën over hoe dat in het Westland ook kan.

Buiten schooltijd is deze vwo-leerling van het ISW Hoogeland vaak te vinden bij KMD in Wateringen, waar hij sinds zijn zevende voetbalt. Sinds een paar jaar zet Yannick zich daar ook actief in als vrijwilliger. Zo fluit hij regelmatig bij wedstrijden, geeft hij af en toe training of helpt hij in de keuken.

Ik merk dat er veel voor de jongeren wordt beslist door volwassenen

De Westlandse sportwereld zit fantastisch in elkaar, ziet Yannick. Ook leeftijdsgenoten zijn wel positief over de sportcultuur. “Wedstrijden onder Westlandse clubs verlopen vaak sportief. Het is altijd gezellig. En alle clubs zijn lekker dichtbij; in de competitie hoef je niet ver te reizen.”

Maar: “Ik merk dat er veel voor de jongeren wordt beslist door volwassenen”, aldus Yannick. Hij vindt het belangrijk dat er meer naar jongeren wordt geluisterd. Juist ook om de jeugd enthousiast te houden over hun sport. “Om de aandacht van kinderen vast te houden, moeten volwassenen weten wat er leeft in de groep. Hoe zorgen we ervoor dat ze niet alleen achter de Playstation en Xbox gaan hangen?”

Dat kan bijvoorbeeld door leuke activiteiten rondom een sport, in zijn geval voetbal te organiseren. “Dan blijven ze hangen na het voetballen.” En dat is zoveel meer waard dan gamen, ziet ook Yannick: “Als je een leven lang voetbal of een andere sport hebt, blijf je gezond. Ook ontstaan er geweldige vriendschappen bij clubs.”

‘Als je een leven lang sport, blijf je gezond’

Dat laatste vertelt hij uit eigen ervaring. Inmiddels loopt hij voor het tiende seizoen mee bij KMD. Dat hij zich zo inzet met vrijwilligerswerk is niet zomaar: “Ik heb er heel veel lol in. Er heerst hier echt een hele gezellige familiecultuur. Daardoor blijf je gemotiveerd om dat soort mooie dingen te doen.”

Ideeën van jongeren

Tegenover dat vrijwilligerswerk zou over het algemeen juist voor jongeren misschien wel een betere vergoeding mogen staan, zodat ze hun tijd steken in de vereniging in plaats van in een bijbaan, is een van de ideeën voor verbetering die Yannick als jongere heeft. Andere ideeën: meedenken over welke oefeningen leuk zijn en welke tactiek te gebruiken in het voetbal. “Jongeren zitten dichter op wat er gebeurt en hoe zij het beleven.”

Zo is de ene jongere ook de andere niet. “Er zijn jongeren die voor topprestaties gaan, maar anderen vinden het plezier als teamsport belangrijker. Daar kun je teams bijvoorbeeld op indelen.”

Respect voor scheidsrechters, da’s ook een belangrijke. En méér scheidsrechters werven. Over dat laatste probleem dacht Yannick vorig jaar mei mee bij de KNVB, in de KNVB Jeugdraad, een adviesorgaan bestaande uit jongeren. “Wij stelden voor om, voor het verkrijgen van meer scheidsrechters, influencers in te zetten. Een paar weken later zagen we dat de bekende influencer Touzani het voorbeeld gaf in een campagne.”

Gevraagd naar zijn eigen rolmodel noemt Yannick Jan Dirk van der Zee, bij KNVB directeur van het amateurvoetbal en het vrouwenvoetbal. “Hij is iemand die mensen weet te boeien met hoe hij verteld, is op heel veel plekken aanwezig en vindt de stem van de jeugd ook belangrijk.” Zelf hoopt Yannick op een dag ook bij de KNVB te ‘stranden’ in een bepaalde functie. Daarom koos hij op het VWO voor het profiel Economie en bedrijfseconomie en leert hij vijf talen.

Jeugdleden

Als lid van de KNVB jeugdraad probeert Yannick in elk geval alvast zijn steentje bij te dragen. Deze raad wordt geraadpleegd door de KNVB om te weten te komen wat jongeren vinden van verschillende actuele onderwerpen die spelen. De jeugdraad is dus het orgaan voor ongeveer 600.000 voetballende jeugdleden binnen de KNVB. “Vorig jaar zaten we zelfs met toenmalig secretaris-generaal van de FIFA, Fatma Samba Diouf Samoura om tafel. Zij was erg geïnteresseerd in wat wij deden en wij hebben ook geadviseerd om bij de FIFA ook een jeugdraad op te richten.”

Zo’n jeugdraad zou in gemeente Westland dé manier zijn om de behoeften van de jeugd goed in kaart te brengen, meent Yannick: “Ik denk dat jeugdraden een sleutel zijn tot verbinding met de club en ook later dus meer vrijwilligers.”

Om de volwassen in de sportwereld van het belang van de stem van de jeugd te overtuigen, heeft hij ook aan een podcast deelgenomen. In ‘De jeugd heeft de toekomst’ van de KNVB is hij te horen en deze is te vinden op Spotify.

En eind deze maand bezoekt Yannick samen met andere KNVB jeugdleden de Tweede Kamer. Aan Laurens Dassen, Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt overhandigen de jongeren dan een T-shirt van een amateurclub. De boodschap: heb meer aandacht voor het amateurvoetbal.

Terwijl Yannick vertelt over zijn plannen voor een jeugdraad in Westland, neemt zijn enthousiasme toe. “We kunnen ook een Westlandse jeugdraad opzetten met een vertegenwoordiger van de jeugd van elke club. Dat je met elkaar als Westland nauwer gaat samenwerken, zowel bestuurlijk als hoger in de jeugd.” Want: “Als we meer jeugdraden oprichten in het Westland en deze kunnen verbinden en leren van elkaar, dan krijgen we als jeugd echt inspraak.”

‘Mooi om te zien’

Wethouder Anko Goudswaard (Gemeentebelang Westland, o.a. Sport) reageert desgevraagd positief op de ideeën van Yannick. “Als wethouder sport, en vrijwilliger bij de hockeyvereniging van mijn kinderen, vind ik het mooi om te zien dat er jeugdigen zijn zoals Yannick,” laat hij in reactie op dit artikel weten. “Vrijwilligers zijn van groot belang om verenigingen in stand te houden en sport te kunnen faciliteren voor jong en oud. Het is bijzonder dat Yannick al op zo’n jonge leeftijd zich inzet voor de sportende jeugd. Deze teamspirit kunnen we alleen maar stimuleren en toe juichen! Ik zou graag een keer met Yannick in gesprek gaan om meer te leren over al zijn ideeën.”