Meeste octrooien verleend in Westland en Delft

Zakelijk
Foto van een onderzoeker ter illustratie.
Foto van een onderzoeker ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Het aantal octrooiaanvragen in Nederland is in 2022 opnieuw gestegen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vooral in Westland en Delft zijn veel octrooien aangevraagd. Dit schrijft de RVO toe aan technologische innovatie.

Vorig jaar werden er in Nederland in totaal 3.772 nieuwe octrooiaanvragen ingediend; een stijging van 4% ten opzichte van 2021. De groei vlakt weliswaar af, maar het blijft een groeiend aantal. Dat blijkt uit het jaarbericht van Octrooicentrum Nederland.

Sectoren

De meeste octrooien worden aangevraagd in de werktuigbouw (40%) en voor de bouw. Ook in de farmacie of chemie is het aantal aanvragen iets toegenomen. Op het gebied van consumentengoederen zijn er juist iets minder octrooien aangevraagd.

Meeste octrooien

“Relatief de meeste octrooien zijn in de periode van 2018 tot 2022 verleend in de regio Delft en het Westland: meer dan 232 per 100.000 inwoners. Deze octrooien komen van de TU Delft en van technologisch innovatieve mkb’ers in de regio,” stelt de RVO vast. Hierna volgen, op plaats 2 en 3, Eindhoven en omgeving (100 octrooien per 100.000 inwoners) en de Achterhoek (67 octrooien per 100.000 inwoners).

Innovatief

De verleende octrooien zeggen echt iets over hoe innovatief het Westland is. Om een geldig octrooi te krijgen, moet een uitvinding namelijk niet alleen een technisch karakter hebben, maar ook voldoen aan drie inhoudelijke voorwaarden: nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid.