Dit deed staatssecretaris Aukje de Vries vandaag bij Vitis Welzijn

Zakelijk
Staatssecretaris Aukje de Vries in gesprek met vrijwilliger Elly van het Buurt Informatiepunt Naaldwijk, dat inwoners van het Westland helpt met het regelen van hun toeslagen.
Staatssecretaris Aukje de Vries in gesprek met vrijwilliger Elly van het Buurt Informatiepunt Naaldwijk, dat inwoners van het Westland helpt met het regelen van hun toeslagen. (Foto: PR/Vitis Welzijn)

Met eigen ogen zag Aukje de Vries, de staatssecretaris voor Toeslagen en Douane, op donderdag 1 juni bij Vitis Welzijn in Naaldwijk hoe het Buurt Informatiepunt Naaldwijk mensen helpt die moeite hebben met het regelen van hun toeslagen. 

Het Buurt Informatiepunt Naaldwijk is aangemerkt als ToeslagenServicePunt en helpt mensen die moeite hebben met het regelen van hun belastingtoeslagen. In heel Nederland zijn er miljoenen huishoudens die toeslagen ontvangen: van huurtoeslag tot kinderopvangtoeslag. Maar er zijn ook huishoudens die er wel recht op hebben, maar er nog geen gebruik van maken - terwijl toeslagen in die gevallen vaak nodig zijn om financiële problemen te voorkomen. 

Extra hulp

Zeker nu mensen te maken hebben met gestegen prijzen en een hogere energierekening, vindt staatssecretaris De Vries het belangrijk dat iedereen die in aanmerking komt voor toeslagen daar ook gebruik van maakt. Toeslagen regelen en aanvragen kan online, maar wie extra hulp nodig heeft, kan terecht bij het ToeslagenServicePunt (TSP).

Contact met Belastingdienst

Vrijwilligers helpen hier met het controleren van toeslagen en zo nodig wijzigen. De Buurt Informatiepunten van Vitis Welzijn zijn officieel erkend als ToeslagenServicePunt. De vrijwilligers kunnen niet alleen via persoonlijk contact antwoord geven op vragen over regelingen, belastingen en toeslagen, maar hebben ook toegang tot de backoffice - de medewerkers die normaal gesproken niet voor klanten te bereiken zijn - van de Belastingdienst Toeslagen en Invordering.

Donderdag 1 juni keek VVD-staatssecretaris De Vries mee met hoe het allemaal in z’n werk gaat. Bij het BIP kunnen Westlanders ook terecht met vragen op het gebied van zorg, welzijn en vrijwilligerswerk.

Van Monster naar Naaldwijk

De Vries werd ontvangen door Liesbeth Koornneef, directeur-bestuurder van Vitis Welzijn. Ook wethouder Barend Rombout (o.a. Zorg en Welzijn en Dienstverlening) nam deel aan het werkbezoek, dat startte in Monster op het kantoor van Vitis Welzijn. Vervolgens reisden ze per Plusbus - de grootste regionale vrijwillige vervoersorganisatie van Nederland - af naar Naaldwijk. Koornneef: “Dagelijks zetten we ons in voor iedereen in Westland en zijn er trots op dat met de staatssecretaris te mogen delen”.

Kistje met groenten en fruit

Natuurlijk kon de staatssecretaris niet weggaan zonder een kistje gevuld met Westlandse groenten en fruit. Op die manier werd de middag afgerond. De staatssecretaris noemt het werkbezoek achteraf ‘gevarieerd en geanimeerd’.