Historische Poeldijkse groenten- en fruitveiling wordt zakelijke hotspot

Zakelijk
Tot 1970 vonden er veilingactiviteiten plaats in het groente- en fruitveilinggebouw op dit kruispunt.
Tot 1970 vonden er veilingactiviteiten plaats in het groente- en fruitveilinggebouw op dit kruispunt. (Foto: Thierry Schut)

Een van de meest karakteristieke punten in het Westland staat op het punt een opmerkelijke transformatie te ondergaan. De groente- en fruitveiling in Poeldijk zal dit jaar worden verbouwd tot een multifunctionele zakelijke locatie met de toepasselijke naam ‘De Klok’.

Bedrijven en organisaties zullen hier kantoorruimte kunnen huren en gebruik kunnen maken van het ruime auditorium voor evenementen en bijeenkomsten. De renovatie zal naar verwachting starten in het laatste kwartaal van dit jaar, met beschikbaarheid voor huurders vanaf het derde kwartaal van 2024.

Historisch én modern

De groente- en fruitveiling in Poeldijk, die dateert uit 1929 en sinds 2002 een Rijksmonument is, zal na de verbouwing haar karakteristieke uiterlijk behouden. Het interieur daarentegen zal een complete metamorfose ondergaan. Met een totale kantoorruimte van ongeveer 1.000 m² zal het gebouw een breed scala aan zakelijke dienstverleners kunnen accommoderen.

Duurzaamheid en moderne voorzieningen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, met als doel een energielabel A te behalen door middel van een duurzaam kantoorgebouw. Zonnepanelen en milieuvriendelijke installaties zullen worden geïnstalleerd. De kantoorunits zullen bij oplevering vrijwel direct beschikbaar zijn en zijn voorzien van vloerafwerking, scheidingswanden, klimaatbeheersing en glasvezelaansluiting. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een pantry en keuken.

Auditorium en horecagelegenheid

Het hart van het gebouw zal worden verrijkt met een aantrekkelijk auditorium, een waardevolle toevoeging aan het concept. Hier zullen zowel huurders als externe partijen de mogelijkheid hebben om presentaties, bijeenkomsten en evenementen te organiseren. Het auditorium zal worden uitgerust met de nieuwste audiovisuele technologieën. Daarnaast is er een ruimte waar een brasserie of een lunchroom kan worden begonnen.

Zakelijke hotspot in het Westland

Met zijn unieke uitstraling, moderne faciliteiten en centrale ligging heeft ‘De Klok’ de ambitie om dé zakelijke hotspot van het Westland te worden. Dankzij de gunstige locatie op de hoek van de Monsterseweg en de Nieuweweg is ‘De Klok’ zowel vanuit het Westland als Den Haag uitstekend bereikbaar. Bovendien is er voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving.

Vroeger

Tot 1970 vonden er veilingactiviteiten plaats in het groente- en fruitveilinggebouw op dit kruispunt. Veel Westlanders herinneren zich het gebouw, met zijn opvallende 20 meter hoge toren, nog als het bedrijfspand van technisch installatiebedrijf Van der Arend. Sinds 2019 stond het pand leeg. De naam ‘De Klok’ is eenvoudig te verklaren: op alle vier zijden van de toren bevindt zich een uurwerk, en bovendien werden veilingen destijds vaak gehouden met behulp van een veilingklok.

Verhuur start binnenkort

De herontwikkeling van het gebouw is in handen van AntWood, een specialist in maatschappelijk vastgoedontwikkeling. Deze Westlandse ontwikkelaar is onder andere betrokken bij de restauratie van het Raadhuis op de locatie van het voormalige gemeentehuis in ‘s-Gravenzande. De verhuur start op 21 juni en geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven via de website www.deklokwestland.nl.