Zó smaken de in het donker geteelde witte groenten van Koppert Cress

Zakelijk
Koppert Cress-eigenaar Rob Baan spreekt over een culinair avontuur.
Koppert Cress-eigenaar Rob Baan spreekt over een culinair avontuur. (Foto: Koppert Cress)

Bij Koppert Cress zijn ze volop bezig met een nieuwe draai geven aan witte groente. Hun ‘Witte Groente’-collectie, met de Morar Shoots en Sweet Peeper, werd supergoed ontvangen. Nu onthult het Monsterse bedrijf het volgende deel van deze innovatieve reeks: de Feather Tops, Talpa Shoots en vernieuwde Sweet Lov. Wat deze groenten extra bijzonder maakt: ze zijn in het donker geteeld.

Koppert Cress-eigenaar Rob Baan spreekt over een culinair avontuur: ”In het donker geteelde groenten openen nieuwe mogelijkheden voor creatieve en smaakvolle gerechten. Deze collectie is een eerbetoon aan innovatie en culinair vakmanschap.” 

Hoe smaakt dat?

Feather Tops

Koppert Cress: “Feather Tops heeft een frisse anijsachtige smaak met een vleugje zoethout en een lichte hint naar munt, terwijl de knapperige stelen dezelfde smaak hebben maar met meer aardse tonen.  Feather Tops kan worden gebruikt als garnering, in salades, cocktails of desserts. De veervormige bladeren, rijk van smaak, passen zowel bij moderne als traditionele keukens. Feather Tops kan in zijn geheel worden gebruikt en is geschikt voor verschillende toepassingen.”

Ayurveda

Deze groente is een soort venkel. “Ayurveda, het traditionele geneeskundesysteem, is ontstaan in India. Het woord ‘Ayurveda’ is afgeleid van de Sanskriet woorden ‘ayur’, wat leven betekent, en ‘veda’, wat kennis betekent. Het wordt vaak het inzicht in het leven genoemd en wordt al duizenden jaren beoefend in India. Venkel speelt een belangrijke rol in Ayurveda, een van de oudste geneeskundesystemen ter wereld. Venkel wordt verondersteld de eetlust te stimuleren en windafdrijvende eigenschappen te hebben, wat het nuttig maakt voor de spijsvertering. In combinatie met het feit dat het ontgiftende elementen bevat, wordt aangenomen dat venkel de algehele gezondheid, het welzijn bevordert en interne balans brengt.”

Talpa Shoots

Dit is een soort ‘paardenbloem’. “Talpa Shoots roept meteen een lichte bitterheid op, maar met een zoete en hartige hint. Zeer aangenaam voor de smaakpapillen en bevredigend voor het spijsverteringssysteem, omdat het ook de speekselvorming bevordert. Talpa Shoots kan worden gebruikt als garnering, in salades, bij vis of schaaldieren. De licht bittere smaak vult zowel moderne als traditionele keukens aan. Talpa Shoots kan in zijn geheel worden gebruikt en is geschikt voor verschillende toepassingen.”


In de Chinese en Koreaanse cultuur staat de paardenbloem algemeen bekend als een symbool van veerkracht, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen, vanwege het idee dat het een plant is die tegenspoed en zware omstandigheden kan doorstaan en kan groeien door scheuren en rotsachtige grond.

Sweet Lov

“Sweet Lov is een vers ontkiemde maïskorrel. De Sweet Lov is een onderdeel van onze witte groenten collectie, geteeld in een gecontroleerde omgeving om zo de unieke knapperige bite en sappige zoete smaak te waarborgen. Sweet Lov gebruikt u als garnering, in salades of desserts, maar ook als vervanger van zoetstof in diverse bereidingen. Sweet Lov komt met name tot zijn recht in combinatie met bittere tegenhangers”

Leuk weetje: maïs vindt zijn oorsprong in Midden Amerika en is van daaruit overgewaaid naar Zuid-Amerika. Er is bewijs dat al 6700 jaar geleden het in Peru werd aangeplant.  Maïs is het meest aangeplante gewas in Amerika. Voor Sweet Lov worden de speciaal geselecteerde zaden gebruikt met als resultaat een knapperige scheut met een frisse zoet-bittere smaak.