Zó werd een kleine teler uit De Lier miljonair met kartonnen dozen

Zakelijk
De Jong Verpakking behoort nu tot de grootste bedrijven in het Westland, met zevenhonderd werknemers.
De Jong Verpakking behoort nu tot de grootste bedrijven in het Westland, met zevenhonderd werknemers. (Foto: Archief/Sjoerd de Jonge)

Al jaren is Henk de Jong Verpakking de rijkste ondernemer van het Westland. Zijn vermogen werd in 2023 in de Quote500 geschat op 770 miljoen euro, goed voor de 64ste plek. In 2022 verkocht hij zijn verpakkingsbedrijf aan de Scandinavische branchegenoot Stora Enso voor 1 miljard euro. Nieuwsmedium De Ondernemer brengt het verhaal in beeld van deze “kleine ondernemer die steenrijk werd van kartonnen dozen”.

Het succesverhaal begint bij een kleine teler in de jaren ‘90, toen Henk de Jong nog een bescheiden tuinder was in Westmaas. Later verruilde hij zijn agrarische roots voor een indrukwekkend kartonnen dozen imperium. Dat kwam omdat hij bedacht dat hij zijn groenten in zelfgemaakte kartonnen dozen wilde verpakken. Daarna begonnen andere tuinders te vragen of hij ook aan hén verpakkingsmateriaal kon leveren. De start van zijn eigen verpakkingsbedrijf, aanvankelijk met één vrachtwagen waar hij zelf in reed, was een feit.

Veertig voetbalvelden

De Jong Verpakking is nu gevestigd in De Lier en onlangs uitgebreid met een state-of-the-art golfkartonfabriek, die wordt beschouwd als de modernste in Europa. Met een oppervlakte van veertig voetbalvelden herbergt deze fabriek vier geavanceerde golfkartonmachines die papier razendsnel omzetten in kartonnen dozen van verschillende vormen en maten.

Innovatieve aanpak

Volgens Martijn Postma, de trotse directeur productie van De Jong Verpakking, is het proces van karton maken misschien oud, maar met hun innovatieve aanpak lopen ze echt voorop. Het geheim zit in de snelheid en de productiecapaciteit, waardoor De Jong Verpakking nu tot de grootste bedrijven in het Westland behoort, met zevenhonderd werknemers.

Lees het artikel op deondernemer.nl.