‘Demonstratie bij Sandvik in Den Hoorn belangrijk signaal voor hele sector’

Zakelijk
Het ultimatum van FNV voor bepaalde eisen aan de nieuwe cao is verstreken, dus wordt er vanaf 29 februari gestaakt door medewerkers van Sandvik Group.
Het ultimatum van FNV voor bepaalde eisen aan de nieuwe cao is verstreken, dus wordt er vanaf 29 februari gestaakt door medewerkers van Sandvik Group. (Foto: Debbie van Eijk)

Tientallen mensen hebben zich woensdagochtend 29 februari al verzameld op het bedrijventerrein aan de Heernesse in Den Hoorn. “Actie!”, roepen ze. Het zijn medewerkers van technische groothandel Santrade, onderdeel van de steenrijke Sandvik Group. In hesjes van FNV gestoken staken en demonstreren ze vandaag, met een belangrijke missie: 10% loonsverhoging.

Naast 10% loonsverhoging willen ze een aanvullende cao voor een jaar en automatische prijscompensatie (APC). Hun salarissen zouden dan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook willen de vakbondsleden een extra vrije dag op de Dag van de Arbeid, 1 mei. De eisen werden door vakbond FNV al een tijdje geleden neergelegd bij technische groothandel Santrade. Donderdag 29 februari om 08.00 verliep het ultimatum, waarop de werknemers begonnen zijn met hun aangekondigde staking.

‘Zeer matige cao’

Volgens FNV had Sandvik Group een omzet van 11,3 miljard in het afgelopen jaar en valt er dus best wat meer geld uit te trekken voor de ruim tweehonderd medewerkers. Maar “in plaats daarvan sluit het zich aan bij de zeer matige cao die Vereniging Werkgevers Technische Groothandel (WTG) wil afsluiten met De Unie, een zogeheten gele vakbond die financieel erg afhankelijk is van de werkgevers”, aldus FNV. 

Net als werkgeversvereniging WTG wil Santrade niet praten met ons, de grootste onafhankelijke vakbond

Onur Erdem, bestuurder FNV Handel: “Net als werkgeversvereniging WTG wil Santrade niet praten met ons, de grootste onafhankelijke vakbond. Het resultaat: de arbeidsvoorwaarden van de werknemers worden verkocht en afgebroken aan de cao-tafel. Een schandalige situatie en onacceptabel, vinden niet alleen wij maar ook onze leden bij Santrade. Zij hebben dan ook in grote meerderheid besloten het voortouw te nemen en in actie te komen voor een goede cao, waarmee zij waardering krijgen voor hun werk; een cao die hoort bij een goede werkgever.” 

Ook de vorige sector-cao voor de technische groothandel is afgesloten zonder de FNV. Veel werknemers hebben moeite om hun boodschappen en rekeningen te betalen, schrijft FNV verder, door de slechte afspraken in de cao en de hoge inflatie. 

Belangrijk signaal

Overigens verkeren niet alleen de medewerkers van Sandvik Group in onzekerheid over hun cao; volgens FNV is het voor 40.000 werknemers in de technische groothandels onduidelijk of er überhaupt wel een cao komt. Er worden daarom in de toekomst meer stakingen in de technische groothandel verwacht. Iemand die met een microfoon een toespraak houdt voor de medewerkers, noemt deze staking dan ook “een mooi startpunt”. “Met deze staking wordt een belangrijk signaal afgegeven.”

De staking bij Sandvik in Den Hoorn zou dus weleens het begin kunnen zijn van een hele reeks aan stakingen in de branche. Vroeg in de ochtend zijn er nog maar enkele tientallen medewerkers aanwezig, maar dat worden er in de loop van de dag meer, is de verwachting. Om half elf houdt FNV-voorzitter Tuur Elzinga een toespraak.


De staking duurt zolang als nodig, vertelt een van de demonstranten, net zolang tot hun eis voor 10% meer loon wordt ingewilligd. 

Ik ben trots op de naam Sandvik hè, vergeet dat niet

Marco de Man werkt al 29 jaar bij Sandvik. Tot ruim twee jaar geleden was het bedrijf in Schiedam gevestigd. Marco en veel collega’s die hier deze ochtend staan, wonen dan ook in regio Rotterdam. Het zijn de mensen van de werkvloer. Sinds het bedrijf in Den Hoorn staat, is Marco’s reistijd toegenomen van een kwartier naar soms wel 1,5 uur. Maar dat heeft hij graag over voor ‘dit mooie bedrijf’: “Ik ben trots op de naam Sandvik hè, vergeet dat niet. Wíj zijn heel trots op Sandvik. Sandvik is heel mooi en Santrade ook, alleen het beléid. Daar zijn we het niet mee eens”, benadrukt Marco. “En de waardering moet anders: gewoon naar tien procent meer.”