Datum bekend: GGD Haaglanden start 19 september met de herhaalprik met vernieuwd vaccin

Zorg
Een van de vier grote vaccinatielocaties in Haaglanden, aan de Mozartlaan in Delft.
Een van de vier grote vaccinatielocaties in Haaglanden, aan de Mozartlaan in Delft. (Foto: West Media)

Vandaag, op donderdag 8 september, heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bekendgemaakt dat de GGD maandag 19 september start met het geven van de herhaalprik. De GGD heeft de opdracht van de minister gekregen om landelijk 700.000 prikken per week te zetten. Er wordt rekening gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. Om deze nieuwe golf zoveel mogelijk te beperken start de GGD met een nieuwe grote vaccinatieronde.

Vernieuwd vaccin

De herhaalprik wordt gegeven met het vernieuwde vaccin. Het vernieuwde vaccin biedt een nog betere werking tegen circulerende varianten van het coronavirus. Vanaf 13 september ontvangen de eerste mensen per brief een uitnodiging van het RIVM. Na ontvangst van deze brief kan men online of telefonisch een afspraak maken voor de herhaalprik. 

Eerst mensen met verhoogd risico

Het RIVM begint met uitnodigen van mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte. Dit is de groep die eerder dit jaar is uitgenodigd voor een herhaalprik, uitgebreid met de mensen jonger dan 60 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik. Mensen die de griepprik krijgen en jonger dan 60 jaar zijn worden uitgenodigd door hun huisarts om hun prik te halen bij de GGD. Zorgmedewerkers met patiëntencontact krijgen tegelijkertijd een uitnodiging voor een herhaalprik om de hoogrisicogroepen te beschermen.

GGD Haaglanden

GGD Haaglanden verwacht tussen de 25.000 en 35.000 prikken per week te zetten. 

Tussen de 25.000 en 35.000 prikken per week

Er zijn vier grote vaccinatielocaties in de regio ingericht waar de herhaalprik gegeven wordt: Delft, Zoetermeer, ’s-Gravenzande en Den Haag. De eerste prik wordt gezet op maandag 19 september. De vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend voor mensen die een afspraak hebben gemaakt. Op de vaccinatielocaties wordt alleen op afspraak gevaccineerd.

Pauzeren van de kleine vaccinatielocaties

Om deze vaccinatiecampagne zo efficiënt en snel mogelijk te laten verlopen onderbreekt GGD Haaglanden het fijnmazig vaccineren op de tijdelijke kleine vaccinatielocaties in de regio. Volgende week vaccineren ze voorlopig de laatste mensen op deze locaties. GGD Haaglanden vindt het belangrijk om iedereen in de gelegenheid te stellen een vaccinatie te nemen. Na de start van de grote najaarscampagne zal de GGD daarom zorgvuldig bezien waar en wanneer het fijnmazig vaccineren op de kleine laagdrempelige locaties in de regio hervat wordt.

Prettig en efficiënt

Annette de Boer Directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden: “We willen de inwoners in de regio Haaglanden de gelegenheid geven de herhaalprik met het vernieuwde vaccin te komen halen. We willen graag dat dat op een prettige en efficiënte manier verloopt en daarom zijn we zeven dagen per week geopend, hebben we veel ‘prikcapaciteit’ en zijn we ook langer open per dag. Ik zie de najaarscampagne dus positief tegemoet. Onze mensen zijn er klaar voor!”