Vriendinnen starten crowdfunding voor Poeldijkse Saar na herseninfarct

Zorg
Saar (tweede van links) met 'de meiden van de handbal', die de crowdfunding zijn gestart.
Saar (tweede van links) met 'de meiden van de handbal', die de crowdfunding zijn gestart. (Foto: Privé)

Sara de Backer (45) uit Poeldijk werd bijna tweeënhalf jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Sindsdien is haar leven ingrijpend veranderd: “Ik moet overal energie voor maken. En steeds bedenken wat ik wel of niet doe op een dag.” Haar vriendinnen, ‘de meiden van de handbal’, zijn een crowdfunding via steunactie.nl gestart voor een behandeling in Amerika bij het INR instituut, waarmee ze haar mobiliteit en onafhankelijkheid terug kan krijgen. 

Saar, zoals Sara genoemd wordt door haar dierbaren, werd geboren in Monster, groeide op in Naaldwijk en woont tegenwoordig in Poeldijk. Haar vader Jacques woont in De Lier - haar moeder Joke is dertien jaar geleden helaas overleden. Kortom: Westland loopt als een rode draad door haar leven. Hier begon ze met handbal bij Verburch in Poeldijk, ongeveer twintig jaar geleden. 

Van die hobby’s zijn alleen nog maar de laatste drie over

Ze werd deel van een vriendinnengroep die elkaar al kende sinds de basisschool: Sandra, Chantal, Monique, Angela, Astrid, Winette, Sabine, Hester, Margreet, Yvon en Marieke. Die vriendschap werd in de loop der jaren alleen maar hechter.

Sinds het herseninfarct kan Saar echter niet meer leven zoals ze daarvóór deed.  ”Ik hield van wandelen, borrelen, weekendjes weg en op vakantie gaan, de sauna, concerten, festivals, series kijken, legpuzzels en lezen.” Van die hobby’s zijn alleen nog maar de laatste drie over. 

Afspreken

Haar sociale leven is door haar gezondheid bovendien flink ingekrompen. “Als ik me goed voel kan ik afspreken met vriendinnen; maar meestal hooguit één op één, of één op twee.” Een spelletje of potje kaarten met familie of vrienden lukt, in een net zo kleine groep, vaak ook nog wel. “Met meer mensen verlies ik vaak snel de aandacht.” Ook haar wens voor een huisdier - Saar houdt van katten - heeft ze moeten opgeven: “Helaas werkte dat niet voor de Saar 2.0.”

Saar is iemand met humor, blijkt wel uit die laatste woorden. Dat merk je ook als je haar oproep op de site van de crowdfundingsactie leest, ‘Samen voor Saar’ op steunactie.nl. Als ze zichzelf omschrijft, merkt ze tussendoor op: “Het lijkt wel een datingprofiel.” Een van haar vriendinnen achter de crowdfundingactie, Yvon Zuijderwijk, bevestigt: “Saar is heel vrolijk en lief.”


Foto van Saar, gemaakt door Astrid.

De meiden

Yvon vormt, samen met Sandra, Chantal, Monique, Angela, Astrid, Winette, Sabine, Hester, Margreet en Marieke de vriendinnengroep van Saar: de ‘meiden van de handbal’, “Ook al spelen we al jaren geen handbal meer.” Wat zij willen bereiken met de crowdfunding: “Wij hopen Saar weer een normaal leven te geven en te laten genieten van alle gezellige momenten met ons en andere vrienden.”

Alles kost moeite

Maar niet alleen haar sociale leven, ook de meest basale dagelijkse handelingen kosten haar moeite. “Sinds de beroerte werk ik hard aan mijn herstel, maar ik kamp met heel veel restklachten,” aldus Saar. “Ook omdat ik een infarct had in een specifiek deel van mijn hersenstam waardoor er veel schade is ontstaan. Door deze schade heb ik dagelijks zenuwpijn, moeite met mijn evenwicht en ben ik extreem gevoelig voor prikkels. Hierdoor kan ik niet meer werken en ben ik sterk beperkt in mijn dagelijkse activiteiten.”

Waarom kan ik dit niet?

Het afspreken met mensen dus, maar ook aankleden, trap lopen en boodschappen doen. Saar: “Alles kost mij moeite. Ik moet overal energie voor maken. En bedenken wat ik wel of niet doe op een dag. Ik voel me op die momenten bang, onzeker en gefrustreerd. Waarom kan ik dit niet?”

Behandeling in Amerika

Eén van de vriendinnen van Saar vond een behandeling in Amerika waardoor ze haar leven weer terug kan krijgen. Deze behandeling bij het INR-instituut (INR staat voor Institute of Neurological Recovery, red.) in combinatie met alle andere uitgaven kost 25.000 euro. Ze doen een oproep: “Wil jij als vriend, familie, kennis, collega, bedrijf of zelfs als gulle onbekende iets bijdragen? Elke donatie zorgt ervoor dat Saar een stap dichter bij haar herstel kan komen.”

De actie is te vinden op www.steunactie.nl. Ook is ‘Samen voor Saar’ te volgen op Facebook, waar je op de hoogte kunt blijven van de activiteiten en vorderingen van de actie.