Westlanders brengen pootaardappelen en groentezaden naar Oekraïne: ‘Fijn om zelfvoorzienend te zijn’

Zorg
De vrachtwagen vertrekt in maart 2024 opnieuw.
De vrachtwagen vertrekt in maart 2024 opnieuw. (Foto: Stichting Hulp Hongarije Oekraïne)

In maart vertrekt er weer een vrachtauto van Stichting Hulp Hongarije Oekraïne (SHHO) met hulpgoederen richting Oekraïne. Voor het eerst nemen de vrijwilligers dit keer naast kleding, wintergroenten en conserven dit keer een pootaardappelen en groentezaden mee. 

Het gaat niet goed in Oekraïne, benadrukt te stichting: “Op het strijdveld zijn er maar weinig vorderingen en lijkt het op een loopgravenoorlog uit te lopen. Voor Oekraïne is het steeds moeilijker om buitenlandse wapen steun te krijgen. Voor de mensen in ons gebied in de Onder Karpaten, waar wij de allerarmsten en vluchtelingen proberen te ondersteunen verandert er weinig. De situatie is uitzichtloos en de perspectieven voor de nabije toekomst zijn donker.”

Donateurs gezocht

In deze situatie vormt de vrachtwagen van SHHO een belangrijker lichtpuntje dan ooit. “Wij zijn blij om te melden dat in maart weer een vrachtauto vol hulpgoederen richting Oekraïne zal gaan. Gelukkig is het, dankzij hulp van donateurs, gelukt om voldoende geld en goederen te verzamelen.” Het meebrengen van een grote partij pootaardappelen en groentezaden betekent “dat de mensen daar de mogelijkheid krijgen om zelf aardappelen en groenten te kunnen opkweken zodat ze minder afhankelijk worden van steun van buiten. Fijn om zelfvoorzienend te zijn en zelf te kunnen werken voor eigen voedsel!”, aldus de stichting.

Bij het laatste bezoek van SHHO aan het gebied waren vrijwilligers weer “erg onder de indruk van de dankbaarheid van de lokale mensen. Ze werden heel erg bedankt voor de ontvangen hulp.”

Steunen

Om hun werk te kunnen voortzetten, zoekt de stichting vaste donateurs. Vaste donateurs maken een vast bedrag per maand of per kwartaal over. Dat geeft de stichting stabiliteit en zekerheid. “Wilt u ons werk ondersteunen, ons rekeningnummer is: NL10ABNA0872229424 t.n.v. Stichting Hulp Hongarije Oekraïne.” SHHO voldoet aan de ANBI status; dit betekent dat giften aan deze stichting volledig aftrekbaar zijn van de belasting.