Nieuwkomers in Westland ontmoeten maatschappelijke organisaties

Zorg
"Deelnemen aan het verenigingsleven en het doen van vrijwilligerswerk versterkt het thuisgevoel in Westland."
"Deelnemen aan het verenigingsleven en het doen van vrijwilligerswerk versterkt het thuisgevoel in Westland." (Foto: Vitis Welzijn)

In het Fletcher Hotel Carlton in Naaldwijk werd afgelopen donderdag de allereerste editie van de Meedoen Markt gehouden. Een middag van ontmoeting tussen nieuwkomers en maatschappelijke organisaties uit Westland.

“Een nieuw bestaan opbouwen is niet eenvoudig”, zegt Claudin Knoefmann, consulent Vrijwillige Inzet bij Vitis Welzijn en projectleider van de Meedoen Markt. “Deelnemen aan het verenigingsleven en het doen van vrijwilligerswerk versterkt het thuisgevoel in Westland. Het is een laagdrempelige manier om te oefenen met de taal, de cultuur te leren kennen en een sociaal netwerk uit te bouwen. Daarom heeft Westlandvoorelkaar, hét vrijwilligersplatform in Westland, het initiatief genomen voor de Meedoen Markt. Een markt met volop mogelijkheden tot oriënteren, netwerken en het maken van mooie matches tussen potentiële vrijwilligers/leden en verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties, zoals Kringloopwinkel De Recycling en Vrienden van het Staelduinse Bos.”

“Vrijwilligerswerk en deelname aan activiteiten kan een zinvolle en betekenisrijke bezigheid zijn in het bestaan van nieuwkomers in Westland”, vervolgt ze. “Maar ook kan het organisaties veel opleveren. Denk hierbij aan extra ‘handjes’ en meer diversiteit. De Meedoen Markt was voor hen een mooie kans om zichzelf extra in de schijnwerpers te zetten en vacatures te presenteren. Nieuwkomers konden op hun beurt vertellen wat zij hierin kunnen betekenen.”


Tafeltennis

Dolf Joling, secretaris van tafeltennisvereniging SVN uit Naaldwijk, is enthousiast over het concept. “Meerdere bezoekers van de Meedoen Markt hebben hun interesse kenbaar gemaakt”, vertelt hij opgetogen. Samen met de penningmeester nodigde hij nieuwkomers ter plekke uit om een potje tafeltennis te spelen en dat zorgde voor veel stralende gezichten. “Héél leuk”, merkt een nieuwe Westlander van een Jemenitische achtergrond op.
“In haar glorieperiode had SVN 125 actieve leden”, geeft Joling aan. “Het totale ledental is de afgelopen jaren teruggelopen tot dertig. Vrijwilligers werven is dan niet altijd even makkelijk. Onlangs zijn er vijf nieuwe bestuursleden opgestaan, die de ambitie hebben om het aantal leden te laten groeien. Een kans als deze om nieuwe leden te werven, grijpen wij dan ook met beide handen aan.”

Voetbal en schaken

Naast tafeltennis maakten bezoekers ook kennis met onder andere voetbal (VV Naaldwijk), schaken (Schaakmat Westland) en sieraden maken (Westland Cultuurweb).
De Meedoen Markt vormde daarnaast het decor van een pop-up taalcafé van Taalhuis Westland. Het geïmproviseerde café kon op veel belangstelling rekenen. Westlandse taalleerders en vrijwilligers gingen volop met elkaar in gesprek.
“Zo mooi om onderdeel te zijn van zo’n actief netwerk dat er met elkaar is voor nieuwe Westlanders”, aldus Annette Boon, coördinator Taalhuis Westland.