Pijlers van de samenleving: ‘Voor de kinderen ben ik een soort superster’

Zorg
Marcus Oppl bouwt als gastdocent techniek graag een feestje met de kinderen.
Marcus Oppl bouwt als gastdocent techniek graag een feestje met de kinderen. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Marcus Oppl (45) kreeg een burn-out toen hij in de kassenbouw werkte. Tijdens de re-integratie ontdekte hij dat hij ADHD heeft. Als vrijwilliger bij WNTWeb wist hij dit om te buigen tot een superkracht. Nu werkt hij er als gastdocent. “Ik ga ook graag een speelgoedwinkel in voor inspiratie en ideeën. Daar schaam ik me niet voor.”

Door Linda van der Klooster

Aan zijn accent kun je nog horen dat Marcus Oppl oorspronkelijk uit Duitsland komt, maar hij spreekt erg goed Nederlands. “Als je in het onderwijs werkt moet je goed verstaanbaar zijn.”

Jongetje

Ruim twintig jaar geleden is Marcus naar het Westland gekomen. “Mijn opa werkte voor een marktkoopman die bloemen verkocht. Hij kwam hier altijd de bloemen halen bij Royal FloraHolland. Een hele vrachtauto vol. Als klein jongetje mocht ik soms meerijden. Dat was zo’n mooi avontuur. Soms mocht ik ook even op de heftruck. Ik zei altijd: als ik groot ben ga ik naar Holland verhuizen. Na mijn scheiding ben ik hier komen kijken en blijven hangen.”

Sokken

Marcus kwam in de kassenbouw terecht. “Daar heb ik twintig jaar gewerkt. Elke week 80 uur, dus ik heb me een beetje kapot gewerkt. Ik ben iemand die maar blijft doorgaan tot het lichaam op is. Ik fietste ook honderden kilometers per week. Op een ochtend zat ik op mijn bed om mijn sokken aan te trekken, maar mijn lichaam deed het niet. Na een paar dagen ging ik weer werken, maar ik stortte steeds in.”

Met medicijnen en behandelingen had ik een ander leven kunnen hebben

Met een pittige burn-out kwam Marcus thuis te zitten. “Een dokter zei dat hij iets wilde onderzoeken. Toen bleek dat ik ADHD heb. Dat heb ik nooit geweten. Ik heb mij altijd gevoeld of ik in gevecht was met mijzelf. Met medicijnen en behandelingen had ik een ander leven kunnen hebben.”

Na een langdurig behandeltraject begon Marcus vorig jaar met re-integreren door vrijwilligerswerk via Westlandvoorelkaar.nl. “Zo kwam ik bij WNTWeb terecht.”

Techniek

Westland Natuur en Techniekweb biedt lessen en excursies aan over onder meer natuur, gezonde voeding en techniek aan leerlingen van scholen en kinderopvangorganisaties in het Westland. Marcus begon er als assistent. “Ik liep mee met directeur Judith Zuiderwijk. Ik zat echt helemaal aan de grond, maar zij heeft mij mijn zelfvertrouwen weer teruggegeven, soms ook met een schop onder mijn kont.”

Gastdocent

Marcus is inmiddels gastdocent en leert de kinderen van alles op het gebied van techniek. “Solderen, een fietsband plakken, maar ook apparaten demonteren en mini-huisjes isoleren. Zo zien ze dat techniek meer is dan vuile handen en hard werken. Hopelijk helpt het met het tekort aan techniekmensen.”

Marcus geniet van het werken met kinderen. “Vooral die in de basisschoolleeftijd. Die zijn zo enthousiast. Dat herken ik. Ik ga ook graag een speelgoedwinkel in voor inspiratie en ideeën. Daar schaam ik me niet voor.”

Feestje

Marcus bleek een natuurtalent te zijn op het gebied van techniekworkshops. “Het voelde alsof ik dat altijd al had gedaan. De kinderen vinden mij leuk, misschien alsof ik zelf een beetje nog een kind in mijn hoofd ben. Ik sta gewoon met ze te klooien en te dansen. Een feestje bouwen. Ik zie dat ze dat waarderen.”

Ik heb altijd een plan B op zak en ik regel het wel

Zo blijkt de ADHD, waar Marcus altijd mee worstelde, juist een superkracht. “Volwassenen hebben vaak moeite met mijn veelheid. Ik ben te aanwezig. Kinderen waarderen dat juist. Ik kan ook snel schakelen, problemen oplossen. Ik heb altijd een plan B op zak en ik regel het wel. Ook geef ik altijd meer dan tweehonderd procent. Altijd vol gas. Ik dacht altijd dat er iets mis was met mij. Maar voor de kinderen ben ik een soort superster.”

Gevecht

Toch is Marcus nerveus voor hij een klaslokaal binnenstapt. “Ik moet mezelf nog steeds overtuigen dat ik iets kan. Zo blijf ik altijd in gevecht met mezelf.”

Marcus is inmiddels aangenomen als ZZP’er bij WNTWeb en werkt daarnaast bij een schildersbedrijf en bij de bibliotheek. “Daar ben ik ook als vrijwilliger begonnen. Dit is een mooie combinatie. Ik kan al mijn energie en enthousiasme kwijt.”

Wel moet Marcus blijven opletten dat het niet te druk wordt. “Soms trek ik even aan de noodrem. Een hotelletje pakken, fietsen, lekker eten. Dat deed ik vroeger nooit.”

Westland voor Elkaar

Marcus Oppl kwam via een re-integratietraject als vrijwilliger bij WNTWeb terecht. Dat bleek zo goed bij hem te passen, dat hij er nu als ZZP’er werkt. Ook via vrijwilligerswerk je ideale baan vinden? Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor leuke klussen en tips.