Paula en Christian organiseren deelcirkels voor slachtoffers van huiselijk geweld

Zorg
Iedereen kan aanschuiven bij Paula en Christian Buitelaar.
Iedereen kan aanschuiven bij Paula en Christian Buitelaar. (Foto: PR)

Stichting hoopverlening is een stichting in Naaldwijk die zich inzet voor mensen die te maken hebben gehad met lichamelijke of geestelijke mishandelingen en seksueel misbruik. Vanaf heden organiseren zij op woensdagen inloopuren in Wateringen. 

Paula Buitelaar en haar man Christian zijn de drijvende krachten achter de stichting. Paula is ermee begonnen omdat zij zelf in het verleden te maken heeft gehad met seksueel misbruik en geestelijke mishandeling. Haar man is later aangeschoven en wil zich om dezelfde reden inzetten voor mensen die door zo’n situatie heen zijn gegaan.

Wat biedt de stichting?

De stichting biedt verschillende mogelijkheden. Zo organiseren zij één keer in de maand een deelcirkel voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. “In een deelcirkel delen aanwezigen hun verhaal met de groep en wordt er hulp geboden vanuit ervaringsdeskundigen, Rosanne en mijzelf”, vertelt Paula. “Ook zijn er misschien mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij kunnen steun kunnen bieden en kunnen laten zien dat je er niet alleen voor staat.” Buitelaar geeft aan een nieuwe deelcirkel op te starten die bedoeld is voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Ook zijn er één-op-één sessies mogelijk. Deze worden thuis bij Buitelaar gegeven. “Ook hebben we iedere woensdag een inloopochtend, genaamd ‘de ruimte’, in Wateringen. Hier kun je naartoe om een koffietje te doen en even onder de mensen te zijn. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zoals moodboards maken, contact maken met je innerlijke kind en intuïtief schilderen.”

Isolement 

De reden dat Buitelaar deze stichting is opgestart, is niet geheel onbelangrijk. “Wanneer je niet praat over de gebeurtenissen, kun je in een sociaal isolement terechtkomen. Zeker mensen die geen geld hebben om deze behandelingen te kunnen betalen. Daarom bieden wij dit aan voor iedereen. We vragen altijd een bijdrage, maar de hoogte mag je zelf bepalen. Wij hoeven niet veel te krijgen en vinden het belangrijk dat we mensen kunnen helpen”, aldus Buitelaar. 

Mannen hebben nog meer last van schaamtegevoelens

Ook kan iedereen aanschuiven. Of je nou man of vrouw bent; het kan iedereen overkomen. Volgens een onderzoek van centrum seksueel geweld uit juni 2022 heeft 1 op de 5 jongens en mannen te maken gehad met seksueel geweld. “Mannen hebben nog meer last van schaamtegevoelens. Zij hebben het idee dat het hen niet kan overkomen, want zij zijn het sterkere geslacht. Daarom komen mannen er minder snel voor uit. Maar ook voor hen is het belangrijk dat er hulp geboden wordt,” aldus Buitelaar. 

Belangrijk 

Mensen die er niet over praten kunnen te maken krijgen met de angststoornis PTSS (posttraumatische stress-stoornis). “Bij PTSS komen de nare gebeurtenissen steeds terug in dromen en herbeleef je ze als het ware. Dat is niet zomaar tegen te houden. Voor dit soort gevallen is goede therapie nodig. Deze therapie noemen we EMDR. Hierbij gaat je door middel van het volgen van lichtbollen praten over de gebeurtenissen. Door de concentratie op het licht herbeleef je de gebeurtenis en door de therapie ga je alles een plekje kunnen geven, waardoor je ermee om leert gaan. Een belangrijke therapie.”

Diploma’s

Buitelaar beschikt over diploma’s, maar beseft lang niet iedereen te kunnen helpen. “Wanneer wij merken dat er meer hulp nodig is dan dat wij kunnen bieden of mogen geven, sturen wij iemand door naar een gespecialiseerd iemand. Wij willen iedereen helpen, maar kunnen alleen doen waar wij voor geleerd hebben. We merken dit altijd op tijd en bespreken met de desbetreffende persoon wat zij het beste kunnen doen.”

Heb je zelf te maken gehad met seksueel misbruik en/of geestelijke of lichamelijke mishandeling en wil je hierover praten? Geef je dan op via www.stichting-hoopverlening.nl.