Geldinzameling voor tumorbehandeling Gusta (68): ‘Oma is hun anker’

Zorg
Voor haar kleinkinderen, onder wie Sky (links) en Storm, is Gusta (midden) uit Hoek van Holland/'s-Gravenzande een rots in de branding.
Voor haar kleinkinderen, onder wie Sky (links) en Storm, is Gusta (midden) uit Hoek van Holland/'s-Gravenzande een rots in de branding. (Foto: GoFundMe

Bob, Char, Oscar en Ellen uit ‘s-Gravenzande zijn via het GoFundMe-platform een inzamelingsactie gestart voor hun (schoon)moeder Gusta (68 jaar). Voor haar kleinkinderen is oma Gusta een rots in de branding, maar een tumor in haar longen ontneemt haar letterlijk de adem.

Gusta woont in de zomer met haar partner op een camping in Hoek van Holland en in de wintermaanden bij haar dochter Ellen en haar gezin in ‘s-Gravenzande. Een paar maanden geleden werd er een tumor in haar longen ontdekt. De tumor bevindt zich op een niet-operabele plek, waardoor ze amper lucht krijgt. Met het ingezamelde geld hopen haar (schoon)kinderen dendritische celtherapie voor haar te kunnen bekostigen, een behandeling die de kans op het overwinnen van de tumor vergroot.

Trap nageven

Vol strijdlust is de moeder van Bob en Ellen, en schoonmoeder van hun partners Char en Oscar, nu begonnen aan chemotherapie. Dendritische celtherapie wordt sinds een aantal jaren gebruikt om de tumor als het ware een ‘trap na te geven’. Hun moeder voldoet nog niet aan de eisen die in Nederland gesteld worden om deze therapie te vergoeden, maar ze heeft geen tijd om te wachten tot ze hier volgens de Nederlandse wet wel voor in aanmerking komt. In diverse landen in Europa wordt deze therapie, in erkende klinieken, al wel aangeboden. Helaas hangt daar een flink prijskaartje aan.

Geen uitzaaiingen, maar letterlijk geen lucht

“Alleen als je uitzaaiingen of alvleesklierkanker hebt kom je in Nederland in aanmerking voor immunotherapie of dendritische celtherapie. Moet je dan blij zijn als je te horen krijgt dat je gelukkig geen uitzaaiingen hebt? Geen uitzaaiingen, maar letterlijk geen lucht. Door de plaats waar de tumor zit krijgt ze geen lucht. Dit is wat onze, normaal energieke, gezellige en levenslustige moeder overkomen is.”

Met oma opgegroeid

Met haar kleinkinderen Storm (12) en Sky (7) heeft Gusta een bijzondere band, vertelt Ellen tijdens een wandeling door het Staalduinse Bos. Dat komt vooral omdat ze een deel van het jaar bij Ellens gezin inwoont met haar partner. “Ze zijn echt met haar opgegroeid,” legt Ellen uit. “Omdat mijn moeder er altijd was, hoefden ze ook niet naar de opvang.” 

Naar Oostenrijk

Zoals de meeste gezinnen kende ook haar gezin de nodige struggles, waaronder de astma van haar jongste, die het zelfs noodzakelijk maakt om te verhuizen naar Oostenrijk, voor het andere klimaat daar. Dat gaan ze binnenkort doen. “We hebben eerst gekeken of mijn moeder daar elke winter naartoe zou kunnen komen. Als dat niet kon, zouden we die stap niet hebben gemaakt. Voor de kinderen is het onvoorstelbaar dat oma er niet meer zou zijn. Ze is hun anker.” Ook met haar kleindochter van 9 jaar, de dochter van zoon Bob, heeft Gusta een hechte band. 

Streefbedrag

Het streefbedrag van de campagne via Gofundme is €56.000. Van dit bedrag is op moment van schrijven bijna 3000 euro binnengehaald. Na de chemotherapie hoopt de familie dat Gusta aan de dendritische celtherapie kan beginnen, die in 80% van de gevallen succesvol is, aldus Ellen. Mocht het bedrag van €56.000 niet gehaald worden, of mocht de behandeling op een andere manier onverhoopt niet gehaald worden, wil Gusta dat het geld teruggestort wordt aan de donateurs.

Bekijk hier de campagne: https://www.gofundme.com/f/laatste-kans-op-kwalitatief-overleven-niet-vergoed.