Zó vaak belanden Westlandse ouderen in het ziekenhuis na een val

Zorg
Ingang Spoedeisende Hulp.
Ingang Spoedeisende Hulp. (Foto: Sint Franciscus en Gasthuis)

65-plussers belanden in Zuid-Holland opvallend vaak in het ziekenhuis na een val. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van recente CBS-data. Het aantal ziekenhuisopnames met deze oorzaak ligt 8,4% boven het landelijk gemiddelde. Ook in Westland komen er iets meer senioren verkeerd ten val dan gemiddeld.

Westland heeft 150 ziekenhuisopnames per 10.000 ouderen per jaar. Dat is boven het landelijke gemiddelde van 148.

Meeste valincidenten

Vallen onder ouderen is een ernstig probleem met verstrekkende gevolgen voor de gezondheid en zelfstandigheid. De meeste valincidenten worden genoteerd in Westvoorne, gevolgd door Nissewaard, Goeree-Overflakkee, Ridderkerk, en Rotterdam. Deze gemeenten liggen minimaal 29% boven het landelijke gemiddelde, met Westvoorne zelfs op een opmerkelijke 47%.

Minste valincidenten

In tegenstelling hiermee zijn er 22 gemeenten in Zuid-Holland die onder het landelijke gemiddelde zitten, waarbij Teylingen, Kaag en Braassem, Katwijk, en Zoeterwoude opvallen met minimaal 14% minder opnames.

Zuid-Holland bevindt zich in de top 3 provincies met de meeste valincidenten, waar het provinciale gemiddelde hoger is dan het landelijke gemiddelde. Westland staat voor de uitdaging om deze zorgelijke trend om te buigen en de veiligheid van ouderen te waarborgen.

Voor meer informatie over het onderzoek en gedetailleerde cijfers per gemeente, bezoek Zuster Jansen’s website.