Lekker duurzaam: meubels van vegan leer

Duurzaam
Vegan leer: net zo mooi als 'gewoon' leer én een stuk duurzamer.
Vegan leer: net zo mooi als 'gewoon' leer én een stuk duurzamer. (Foto: Adobe Stock)

Ook zo gek op leren meubels, maar wil je graag een diervriendelijke variant aanschaffen? Meubels en accessoires van vegan leer zijn in opkomst. Vegan leer is (bijna) niet van echt te onderscheiden. 

Wij hebben de stoffen die leer vervangen op een rijtje gezet. Lekker duurzaam!

Is klassiek leer duurzaam?

Nee, niet echt. ‘Gewoon’ leer wordt voor gebruik soepel gemaakt, oftewel: ‘gelooid’. Dit houdt in dat de dierenhuid wordt omgevormd tot bruikbaar leer voor schoenen, kleding en tassen. Niet heel duurzaam, want voor het looien van een kilo leer is ruim 300 liter schoon water nodig. 

Vegan leer duurzaam

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven. Het bekendste duurzame leermateriaal is polyurethaan (PU). Dit wordt gemaakt van splitleer of een laag samengeperste leerresten. Het bovenste laagje bestaat uit polyurethaanfolie, waardoor het op echt leer lijkt. En omdat het van restleer wordt gebruikt (kortom, er worden geen dieren voor geslacht), is het duurzamer dan gewoon leer.

Meubels van vegan leer

Maïsleer is een relatief nieuwe vegan leersoort. Dit is (zoals de naam al verklapt) gemaakt van maïs. Deze leersoort wordt voornamelijk voor schoenen gebruikt. Het wordt gemaakt in combinatie met katoen; de coating bestaat uit mais. Het lijkt redelijk op echt leer. Pas als je dichtbij komt zie je het verschil. Maïsleer is lekker duurzaam, want het is voor 63% biologisch afbreekbaar. 

Vegan leer kan ook gemaakt worden van de vezels van ananasbladeren (Piñatex), paddenstoelen en cactus.
Klaar voor inspiratie? Wij hebben een paar mooie meubels van vegan leer op een rijtje gezet!

Meubels van vegan leer shoppen

Eetkamerstoel Boston is gemaakt van vegan leer en verkrijgbaar in zes trendy kleuren. In de rugleuning is een stoer ruitpatroon verwerkt en de vierkante poten zijn strak afgewerkt in mat zwart metaal. Je shopt deze stoel hier.

Dit unieke nachtkastje is gemaakt van vegan leer en afgewerkt met een goudkleurig stalen frame. Een echte eyecatcher! Je shopt dit nachtkastje hier.

Dit voetenbankje van Lanterfant is gemaakt van vegan leer en heeft een oer-Hollands design. Perfect om vanavond je voeten op te laten rusten. Je shopt het voetenbankje hier.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!