5 tips om naalduitval van de kerstboom te voorkomen

Accessoires
Geniet van een naaldvrije kerst met deze tips!
Geniet van een naaldvrije kerst met deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Ben jij ook gek op een échte kerstboom? Logisch, maar: de naalduitval is vaak vervelend. Hoe langer de kerstboom staat, hoe meer naalduitval. Gelukkig kun je met déze 5 handige tips naalduitval voorkomen! 

Naalduitval kerstboom voorkomen

1. Silent night, holy night... ga voor een kerstboom met kluit of in pot. De reden: de boom blijft langer mooi en gezond, omdat ‘ie water kan opnemen. Heb je eenmaal een schitterende boom uitgezocht? Laat deze dan eerst goed acclimatiseren. Na aankoop zet je hem een dag in de schuur of op een koele, droge plek in huis. Hierdoor is de overgang van de frisse buitenlucht naar de warme binnenlucht een stuk kleiner. Hiermee verklein je ook de kans op naalduitval.

Naalduitval beperken

2. Een kerstboom blijft mooi door veel daglicht. Let er dus op waar je de boom neerzet. Zet ‘m in elk geval niet naast de verwarming! Door de hitte is de kans groot dat de boom uitdroogt of dat de takken dor worden. Het gevolg: naalduitval. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Oplossing voor naalduitval 

3. Welke kerstboom is de ‘beste’? Dat is een goede vraag. De meest populaire boom is in elk geval de Nordmann, met zijn glanzende naalden en volle takken. De boom verliest bijna geen naalden. Handig! Datzelfde geldt voor de Japanse Zilverspar. Dit is een iets kleiner soort boom met zachte naalden. De frisse dennengeur is daarnaast heerlijk. Je betaalt er weliswaar iets meer voor (tussen de 40 en 50 euro voor een boom tussen de 1,50 meter en 2 meter), maar het is de investering écht waard!

Voorkom naalduitval kerstboom

4. Net zoals wij vaak dorst hebben, heeft een kerstboom dat ook. Heb je een boom met kluit gekocht? Geef deze een flinke hoeveelheid water, ongeveer een halve liter per dag. Op die manier behouden de takken hun mooie groene kleur, fijne geur én blijven de naalden langer zitten. Je kunt de boom ook vloeibare plantenvoeding geven, om ‘m extra goed te verzorgen. 

Naalduitval beperken kerstboom

5. Ken je de kerstboomstandaard al? Dit is perfect als je een boom zonder kluit hebt, want ook deze heeft vocht nodig om mooi te blijven. Met een kerstboomstandaard met waterreservoir staat de boom in een laagje water. Handig! Wil je de standaard liever niet in het zicht hebben? Zet er dan een mooie kerstboommand omheen, of leg er wat feestelijke doeken omheen. Inspiratie nodig? Wij hebben dé kersttrends op een rijtje gezet.

Met deze 5 tips geniet jij van naaldvrije kerstdagen!

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!