Zó verwijder je bestekaanslag

Accessoires
Er zijn verschillende trucjes om zilveren bestek weer blinkend schoon te krijgen.
Er zijn verschillende trucjes om zilveren bestek weer blinkend schoon te krijgen. (Foto: Adobe Stock)

Wanneer je zilveren bestek in de vaatwasser stopt, ontstaan er kleine vlekjes. Dit noem je ook wel ‘bestekaanslag’. Gelukkig is dit makkelijk te verwijderen. Wij geven tips! 

Er zijn verschillende trucjes om zilveren bestek weer blinkend schoon te krijgen. 

Bestekaanslag verwijderen

De eerste tip: aluminiumfolie! Leg het zilveren bestek in een bak heet water. Je kunt hier ook de wasbak voor gebruiken. Voeg wat soda én een prop alumiumfolie aan het hete water toe. Laat dit even weken, en ga vervolgens aan de slag met afwassen. Gebruik hiervoor een schuurspons of een afwasborstel. Je zult zien dat het bestek weer stralend schoon wordt!

De tweede tip: rauwe ui. Een iets minder bekend trucje, maar wel erg effectief! Schil een rauwe ui en snijd deze doormidden. Steek hier vervolgens het bestek in. De reinigende sappen van de ui maken het bestek weer stralend schoon!

Laat je de scherpe ui liever staan? Ook cola en citroen zijn natuurlijke wondermiddeltjes. Tip: stop het bestek in een glas met citroensap. Laat dit een half uurtje trekken. Tada: de aanslag is verdwenen! Hetzelfde trucje kun je proberen met cola. Ook dit heeft een sterke reinigende werking. 

Tips om aanslag te voorkomen

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Plaats verzilverd bestek daarom nooit in dezelfde bestekkorf als bestek dat gemaakt is van roestvrij staal of andere materiaalsoorten. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken. 

Poets zilver bestek daarnaast regelmatig. Je kunt hier een zilverdoek voor gebruiken. Dit product laat het bestek niet alleen glanzen, maar heeft ook een aanslagwerende werking. Win-win!

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!