Dít wist je nog niet over de cactus

Accessoires
Wist je dat de oudste cactus ooit tweehonderd jaar is geworden?
Wist je dat de oudste cactus ooit tweehonderd jaar is geworden? (Foto: Adobe Stock)

De cactus is niet voor niets een geliefde kamerplant. Hij past niet alleen perfect bij de interieurstijl urban jungle, maar is óók nog eens lekker makkelijk te onderhouden. Wij hebben de leukste feitjes over de cactus op rijtje gezet!

De cactus kan lang overleven zonder water. Wist je dat de oudste cactus ooit tweehonderd jaar is geworden? Binnenshuis is die kans uiteraard wat kleiner, maar als je hem goed verzorgt kan de cactus het lang volhouden. 

Cactus makkelijk onderhouden

Als jouw eerdere planten een eenzame dood zijn gestorven, is het slim om een cactus aan te schaffen. Ondanks dat je de cactus heel makkelijk kunt onderhouden, is ‘ie niet onsterfelijk. Door te veel water te geven, kan de cactus snel doodgaan. Tip: geef de cactus één keer in de maand een beetje water.


Stekels van de cactus

Wist je dat de stekels van de cactus dieren afschrikken? Dit ‘pantser’ beschermt deze ijzersterke plant tegen nieuwsgierige dieren die graag hun tanden in de cactus zetten, of mensen die aan ‘m willen zitten. Daarnaast beschermen de stekels tegen de vrieskou én tegen fel zonlicht. Slim, hè?

De cactus kan bloeien

Wist je dat er verschillende cactussoorten zijn die bloeien? Een paar voorbeelden zijn de Mammilaria, de Koningin van de nacht, de Aporocactus en de Lidcactus. Hier groeien prachtige bloemen aan. Let op: een bloeiende cactus heeft regelmatig water nodig in de periode van bloei. Deze periode verschilt per cactussoort. De bloeiende cactus vertoeft graag op een warme en zonnige plek. In de rustperiode, de winter, mag je de cactus geen water geven. Bewaar ‘m op een koele plek van circa 10-12 graden.


De cactus groeit óveral

Als je het woord ‘cactus’ hoort, denk je meestal aan een droge woestijn als groeiplek. Niets is minder waar, want de cactus groeit ook in koude en tropische gebieden! In Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Europa kun je de cactus vinden. De plant past zich makkelijk aan en is ijzersterk, vandaar dat ‘ie het zo lang volhoudt in jouw woonkamer. 

Cactus in je gerecht

Een cactus geeft je interieur niet alleen een robuuste een duurzame uitstraling. Wist je dat het ook lekker smaakt in een gerecht? In de Mexicaanse keuken wordt de cactus regelmatig gebruikt. Daarnaast wordt de plant gebruikt voor drank, medicijnen én bouwmaterialen. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!