Hoe vaak moet je het matras schoonmaken?

Accessoires
Om het matras hygiënisch te houden is een molton (beschermhoes, red.) essentieel.
Om het matras hygiënisch te houden is een molton (beschermhoes, red.) essentieel. (Foto: Adobe Stock)

Hoe vaak moet je het matras schoonmaken? Omdat we ‘s nachts zweten, kan het geen kwaad om je matras af en toe een flinke schoonmaakbeurt te geven. Wij leggen uit hoe vaak je het matras moet schoonmaken én hoe je dat het beste aanpakt. 

Matras schoonmaken: wanneer?

Om het matras hygiënisch te houden is een molton (beschermhoes, red.) essentieel. Het zweet wordt in de molton opgevangen. Als je dagelijks je dekens openlegt en het raam open laat staan, blijft je matras langdurig fris. Word je soms badend in het zweet wakker? Dan is het slim om een molton met plastic onderlaag te kopen. Deze ademen minder goed, maar zorgen er wél voor dat het zweet niet in je matras trekt. Dit is ook handig als je kinderen hebt die af en toe nog in bed plassen. Het molton kun je het beste 1 keer per maand wassen op 60 graden. Deze hoge temperatuur doodt eventuele huisstofmijt. 

Hoe vaak het matras schoonmaken?

Zit er geen molton om jouw matras? Er zijn ook andere manieren om het matras schoon te maken; bijvoorbeeld met soda. Strooi dit over het matras en laat het een paar uur liggen. Het zout neemt vocht op en werkt tegelijkertijd desinfecterend. Na een paar uur kun je het soda weer opzuigen met de stofzuiger. 

Vlekken uit matras verwijderen

Vind je het soms fijn om vanuit bed te werken, met een kopje koffie of thee erbij? Dan kan het gebeuren dat je het glas omstoot. Oeps! Deze vlek kun je gelukkig snel verwijderen door voorzichtig met een handdoek op de vlek te deppen. Maak vervolgens een beetje sop met wolwasmiddel en dep hiermee op de vlek. Is de vlek al opgedroogd? Haal dan een flesje bekleding- en tapijtreiniger. 

Om nare luchtjes uit het matras te verwijderen kun je deze eenmalig inspuiten met desinfecterende spray. Dit is veilig om te gebruiken en doodt de bacteriën die stank veroorzaken.

Matras schoonmaken

Een handige tip: huisstofmijt kun je verwijderen met door met een kledingstomer over het matras heen te gaan. Handig! En vergeet natuurlijk niet om zo nu en dan de zijkant en bovenkant van het matras stofvrij te maken met een stofzuiger. 

Meer inspiratie? 

Nieuwsgierig hoe je jouw slaapkamer zo mooi en persoonlijk mogelijk kunt inrichten? Neem een kijkje op onze Instagrampagina, of volg ons op Facebook!