Vloerkleed schoonmaken: zó doe je dat

Accessoires
Nieuwsgierig hoe je jouw vloerkleed kunt opfrissen? Lees dan snel verder!
Nieuwsgierig hoe je jouw vloerkleed kunt opfrissen? Lees dan snel verder! (Foto: Canva)

Je vloerkleed schoonmaken: hoe pak je dat aan? Het lijkt misschien alsof een vloerkleed niet snel vies wordt, maar niks is minder waar! Een vloerkleed trekt veel stof aan, er lopen vieze schoenen overheen of er wordt iets op gemorst. Niet zo fris, toch? 

Nieuwsgierig hoe je jouw vloerkleed kunt opfrissen? Lees dan snel verder!

Vloerkleed schoonmaken

Misschien vraag je jezelf af: waarom zou ik mijn vloerkleed schoonmaken? Het ziet er toch schoon uit? Schijn bedriegt, want ongemerkt hoopt het vuil zich flink op. Als je over het kleed loopt trap je het vuil in de vezels, waardoor er snel lelijke plekken ontstaan. En: hoe stoffiger het vloerkleed, hoe stoffiger je huis wordt én hoe vaker je er een niesbui van krijgt. Ongeacht het materiaal is het dus belangrijk dat het vloerkleed regelmatig wordt schoongemaakt.

Hoogpolig vloerkleed schoonhouden

Een hoogpolig vloerkleed vereist nét wat meer inspanning dan een laagpolig vloerkleed. Door de lange polen verschuilt vuil zich in de stof. Daarom is het belangrijk om het vloerkleed regelmatig te stofzuigen: het liefst twee tot drie keer per week. Haal de stang van de stofzuiger af en ga handmatig te werk om alle etensresten en kruimels uit het vloerkleed te zuigen. Vuil trekt vuil aan, dus hoe minder je stofzuigt, hoe sneller het vuil zich ophoopt!

Zorg dat je de stofzuigerzak regelmatig leegt, zodat de zuigkracht optimaal blijft. Zo weet je zeker dat het meeste vuil uit het vloerkleed wordt opgezogen. Een laagpolig vloerkleed kun je het beste één tot twee keer per week stofzuigen. 

Vloerkleed schoonmaken reiniger

Zit er een vlek op je vloerkleed? Gebruik dan een tapijtreiniger. Deze kun je kopen, maar ook makkelijk zelf maken! Dat scheelt weer geld. Dat doe je zo:

Meng één deel azijn met tien delen water, of meng 500 ml water met 125 ml ammonia. Pak een borstel en breng het mengsel aan op het vloerkleed. Schrob dit grondig. Veeg na het schrobben met een vochtig doekje over het vloerkleed. De vlek is verdwenen! 

Vloerkleed stoomreinigen 

Om je vloerkleed mooi én schoon te houden, is het slim om deze twee keer per jaar te reinigen met een stoomreiniger. De hete stoom doodt veel micro-organismen in de vezels, waardoor vlekken en vieze geurtjes verdwijnen. Wil je hiervoor liever geen stoomreiniger aanschaffen? Je kunt stoomreinigers en tapijtreinigers ook huren bij verschillende bouwmarkten. Handig! 

Vloerkleed vlekken verwijderen

Er is nog een manier om een vlek uit het vloerkleed te verwijderen: giet een beetje azijn op de vlek en bestrooi dit met een flinke hoeveelheid bakpoeder. Giet hier vervolgens wat lauwwarm water overheen. Maar let op: soms gaat het mengsel bruisen. Dat is normaal. Verwijder het geheel na een uurtje met een stofzuiger en bekijk of je deze stappen nogmaals moet herhalen.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!