Het liefst werk ik met restmaterialen

Duurzaam
ontdek het ambacht: gerecycled textiel
ontdek het ambacht: gerecycled textiel (((Foto: ernie enkelaar)))

‘Ik heb een jaar aan de Arnhemse modeacademie gestudeerd, maar nadat een docent tegen mij had gezegd dat ‘mode gewoon niet duurzaam is’, ben ik overgestapt naar de Design Academy. Ik vond die mentaliteit zo ouderwets’, vertelt Simone Post. ‘Het liefst werk ik met restmaterialen. Ik onderzoek wat je daarmee allemaal kunt doen, zonder te weten wat de uitkomst gaat zijn. Het tofst aan dat proces is dat je jezelf steeds verrast.’

Samen werken

Het gaat hard met Simone Post. Nog geen vier jaar nadat ze is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven heeft de textiel- en productontwerper een eigen studio, een assistent en een almaar uitdijend portfolio. De afgelopen jaren werkte ze samen met grote namen als Adidas, Hema, Kvadrat en Vlisco, maar ook met Katja Schuurmans fairtradelabel Return to Sender. Daarnaast is ze medeoprichter van designcollectief Envisions. Hoe oud ze is? Amper achtentwintig.

Broedplaats

De plek waar het allemaal gebeurt – of beter – allemaal ontstaat, is haar studio in een oude havenloods in Rotterdam, vlak bij de ooit zo beruchte Keileweg. Een broedplaats voor creatieve ondernemers zoals staalslagers, surfboardshapers en foodtruckbouwers. En Simone dus. ‘Wat ik eigenlijk vooral maak zijn proefjes en prototypes van spullen die uiteindelijk ergens anders geproduceerd worden. Zo heb ik voor mijn nieuwe vloerkleed voor Kvadrat heel veel kleuropties gemaakt. Het kleed wordt geweven van strengen wol met diverse kleuren, waarvoor ik eerst zelf honderden koorden in elkaar heb gedraaid om te zien hoe de tinten met elkaar combineren. Bakken vol heb ik ervan.’  Op de vloer ligt een ander recent werk: een kleed van gerecyclede Adidas-sneakers. 

Drie kilometer stof

Eerder deed ze iets vergelijkbaars voor de Nederlandse textielfabrikant Vlisco, dat het Louis Vuitton van Afrika wordt genoemd. De beroemde waxstoffen van het bedrijf worden gemaakt volgens een geïndustrialiseerde vorm van batikken, waardoor er veel misdrukken ontstaan. ‘Die werden allemaal weggegooid, enorm zonde. Voor mijn eindexamenwerk heb ik er kleden van gemaakt. Vlisco had wel één voorwaarde: de prints mochten niet meer herkenbaar zijn. Ik kwam op het idee om stroken stof dubbel te vouwen, waardoor je het dessin niet meer ziet en toch de kleur behoudt, en op te rollen, zodat een rond vloerkleed ontstaat. In een kleed gaat drie kilometer stof, daar ben ik wel een maand mee bezig geweest.’ Niet voor niets: de kleden betekenden haar doorbraak.

3x typisch Simone

  • Of het nou een plaid, een kleed of een stofdessin is, het werk van Simone heeft één ding gemeen: kleur. Meestal zijn het heldere, frisse tinten die op zo’n geraffineerde manier gecombineerd zijn dat een totaal nieuw kleurbeeld ontstaat. 
  • Simone houdt van heftige contrasten. ‘Daarom heb ik ook zo’n goede klik met Vlisco en de stoffen die zij voor West-Afrikaanse landen maken.
  • ’Ze werkt het liefst met restmaterialen. ‘Ik onderzoek wat je daarmee allemaal kunt doen, zonder te weten wat de uitkomst gaat zijn.’

Maker Simone Post (simonepost.nl)
Werkplaats unit van 70 m² in oude Rotterdamse havenloods
Techniek weven, tekenen, frezen, verven, kleuren
Favoriete gereedschap ‘Mijn schaar. Daarmee kan ik het snelst materialen knippen, nieuwe vormen maken of dingen juist uniform knippen.’

Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Bron: vtwonen.nl 

atelier simone post