Een kilometer touw

Duurzaam
Bron: vtwonen.nl
Bron: vtwonen.nl (Foto: Ernie Enkelaar)

Deze week zetten we vrouwelijke designers in de spotlight. Vandaag is dat Milla Novo (millanovo.com)

Als een komeet belandde Milla Novo amper twee jaar geleden in de woonwereld. Toen presenteerde ze voor het eerst haar met de handgeknoopte wandkleden in Milaan, en sindsdien heeft de telefoon niet stilgestaan. ‘Creativiteit heeft altijd in me gezeten en nu komt het eruit.’‘

Van stewardess naar de designbeurs in Milaan

Tot twee jaar geleden was Milla Novo stewardess, maar nu doet ze wat haar hart werkelijk begeert: wandkleden maken. Of beter gezegd: wandkleden knopen. Want Milla macrameet. Nee, niet op een stoffige jaren zeventig manier, maar groots en meeslepend. Met zwart draad, of zacht glanzend zilver of goud. Macrameeën nieuwe stijl is het, maar zeg dat liever niet hardop. ‘Ik haat die term. Ik knóóp mijn kleden.’ Haar monumentale werk is net zo intrigerend als haar naam, hoewel ze er gewoon mee geboren is, als dochter van Chileense ouders.‘ In 2015 een zware burn-out opgelopen. Ik had nergens meer energie voor. Behalve knopen, dat mijn zusjes en ik vroeger al deden. Haken, breien, weven: mijn moeder heeft ons alles geleerd. Als kind was ik steevast de minst creatieve thuis, tot mijn moeder me leerde knopen. Ik begon klein, met armbandjes’. 

Populaire handgeknoopte wandkleden

Milla’s handgeknoopte wandkleden zijn zo aansprekend en vernieuwend, dat nadat ze een foto ervan op Instagram had geplaatst, de Amsterdamse horecamagnaat Casper Reinders vrijwel meteen aan de telefoon hing. Of zij er een voor zijn nieuwe eetcafé wilde knopen. Niet lang erna gevolgd door Monique des Bouvrie en Piet Boon, die in hun interieurontwerpen ook graag een ‘Milla Novo’ wilden hangen. En toen in 2017 de vraag kwam of ze haar kleden op de designbeurs in Milaan wilde presenteren, bedacht ze zich geen moment.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Bron: vtwonen.nl