Duurzaam koken doe je zó

Duurzaam
Wij geven je tips om voedselverspilling te voorkomen.
Wij geven je tips om voedselverspilling te voorkomen. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. De komende maand delen we tips om zo duurzaam mogelijk te koken. Vandaag: zó voorkom je voedselverspilling.

Tijdens het koken gebruik je al snel teveel water. Dat is zonde, want daardoor blijven er minder vitamines behouden. Je kunt water besparen door een snelkookpan te gebruiken en bij alles wat je kookt een kleine laag water te gebruiken. 

Check de houdbaarheid

Is de houdbaarheidsdatum van een product verlopen? Vaak kunnen deze producten langer gebruikt worden. Ruikt het goed en ziet de substantie er prima uit? Dan kun je het verwerken in een smakelijk gerecht. Let wel: vis en vlees kun je beter niet meer gebruiken nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen.

Duurzaam lokaal en seizoensgebonden 

De lekkerste, verse producten vind je op de (boeren)markt of bij de lokale groenteboer. Van groenten en fruit tot lekkere kruiden: je kunt het er allemaal vinden. De producten smaken vaak beter én zijn langer houdbaar doordat ze minder rijp zijn dan in de supermarkt. 

Slim hergebruiken

Heb je per ongeluk toch teveel rijst of pasta gekookt? Dit kun je op een later moment verwerken in een ander lekker gerecht. Denk aan een smaakvolle rijstpudding, een soepje, pastasalade of een sushi bowl. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!