Warmtepomp installeren? Alle tips op een rijtje

Duurzaam
Wij hebben de beste installatietips op een rijtje gezet.
Wij hebben de beste installatietips op een rijtje gezet. (Foto: Adobe Stock)

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. Het vervangt de ‘ouderwetse’ gasketel. Warmte uit de lucht, bodem of grondwater wordt door de warmtepomp omgezet in energie. Daardoor wordt de CO2-uitstoot van een huishouden gehalveerd of tot nul gebracht. Lekker duurzaam! Het installeren vraagt enige aandacht. Wij hebben de beste installatietips op een rijtje gezet. 

De eerste tip: kies het juiste type warmtepomp. Ga je voor een hybride warmtepomp, een bodemwarmtepomp of een luchtwarmtepomp? De bodemwarmtepomp wordt voornamelijk gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Het is een dure maar gebruiksvriendelijke én kwalitatieve keuze. De gebruikskosten zijn laag. De isolatiegraad van dit type warmtepomp is hoog, waardoor er onder of naast de woning een bron geboord moet worden. Deze pomp is groot, dus er moet genoeg ruimte in huis zijn om zowel de pomp als het boilervat te plaatsen.

Extreem koud

De tweede optie, de hybride warmtepomp, werkt op basis van stroom. Koppel dit aan de cv-ketel. Het verzorgt een groot deel van de warmtevoorziening in de woning. Op koude momenten springt de cv-ketel bij. De derde optie, luchtwarmtepomp, gebruikt de buitenlucht als warmtebron en kan de woning altijd verwarmen, zelfs als het buiten extreem koud is. Dit type warmtepomp vraagt om een hoge isolatiegraad. Een cv-ketel is overbodig. Lagetemperatuurverwarming is van belang om optimaal gebruik te kunnen maken van de luchtwarmtepomp. De installatie is makkelijker dan de bodemwarmtepomp: er hoeft namelijk geen bron geboord te worden. Daarnaast is het een goedkopere optie. De buitenunit kan wel voor eventuele overlast verzorgen.

Warmtenet 

De tweede tip: kijk of de warmtepomp gecombineerd kan worden met een aansluiting op het warmtenet van de stad. In sommige steden is zo’n aansluiting verplicht. De hybride warmtepomp kan ook gecombineerd worden met het warmtenet; dit bespaart energiekosten. Fijn! 

Koelmogelijkheden

Veel warmtepompen kunnen de woning ook koelen. Een luchtwarmtepomp is de beste keuze om verzekerd te zijn dat je altijd je huis kunt koelen. Hier zitten wel relatief hoge kosten aan verbonden. Bodemwarmtepompen werken op basis van passieve koeling. Dit is voordeliger, maar de capaciteit is minder. Installateurs of adviseurs kunnen je passend advies geven, kijkend naar jouw huis en de mogelijkheden.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!