‘Green cities’ veroveren de wereld

Duurzaam
Een groene stad draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit.
Een groene stad draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer: ‘green cities’ veroveren de wereld. Hoe groen is jouw dorp of stad?

Heb je al eens van een groene stad gehoord? Dit wordt ook wel een ‘green city’ genoemd. Een groene stad draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit, bevordert de gezondheid én vangt klimaatverandering op. 

Waarom een green city?

Doordat steden ‘verstenen’ is er meer vraag naar groen. Deze verstening heeft nadelige gevolgen voor de natuur. Regenwater kan namelijk niet goed worden afgevoerd. Daarnaast is er geen natuurlijke habitat voor dieren en insecten. 

De natuur wordt veel blijer van tuinen én straten met veel planten en bomen, in plaats van tegels. Ook de leefomgeving van stadsdieren moet worden verbeterd. Zij moeten genoeg voedsel en beschutting tot hun beschikking hebben. 

Daarnaast is het belangrijk dat het fijnstofprobleem wordt aangepakt. In sommige steden is vervuiling door fijnstof en smog aan de orde van de dag. Hoe meer planten en bomen, hoe beter voor de gezondheid. Planten en bomen halen CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Het is de taak van architecten om gebouwen te ontwerpen waarin genoeg ruimte is voor groen. 

Meer vergroening, minder vervuiling

Vergroening staat hoog op de agenda van de Europese Unie. Begin dit jaar is er dan ook een speciale duurzaamheidscampagne gestart: More Green Cities For Europe. Deze campagne loopt tot aan het eind van 2023. Dertien Europese landen gaan strategisch aan de slag met méér vergroening en minder vervuiling. Het resultaat: toekomstbestendige dorpen en steden. 

Nieuwsgierig hoe zo’n stad eruit komt te zien? Check de onderstaande foto’s! 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!