Wonen in een tiny house: ‘We leven off-grid, daar moet je tegen kunnen’

Duurzaam
Anniek's droom werd werkelijkheid; ze woont in een tiny house.
Anniek's droom werd werkelijkheid; ze woont in een tiny house. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Eenvoudig wonen met alleen de meubels en spullen die je écht nodig hebt: maak kennis met de tiny house! Deze minimalistische woonvorm is relatief nieuw en razend populair. Anniek Reehoorn (29) woont samen met haar Griekse adoptiehond Tobi in een zelfgebouwde tiny house van achttien vierkante meter. Na een rondreis in een campertje langs de Europese grenzen, vroeg ze zich af: ‘Waarom wonen we in Nederland zo groot en perfect?’. Het inspireerde Anniek om uit haar comfortzone te stappen en met eigen handen een tiny house te bouwen. “Het is heerlijk om lekker buiten te zijn.”

Door Rosalie Buding

Tiny houses zijn in trek, maar mogen in Nederland niet zomaar worden neergezet. Het duurde dan ook even voordat Anniek dé perfecte plek had gevonden; in hartje Alkmaar. Ze kwam in een groene en hechte community terecht, waar ze inmiddels zo’n drie jaar woont. Voordat ze überhaupt nadacht over wonen in een tiny house, leefde Anniek in studentenhuizen. 


Beeld: vincentdevriesfoto.nl

‘Wow, zó kan je dus ook wonen’

Ze vertelt: “Met mijn ex-vriend maakte ik een rondreis langs de Europese grenzen in een camper van vijf vierkante meter. We reden onder andere langs Portugal, Marokko, Albanië, Griekenland en Georgië. Dit was een bijzondere ervaring; je leeft veelal buiten. We zagen veel verschillende mensen en woonsituaties. Dit geeft inzicht: wow, zó kan je dus ook wonen. In Nederland wonen we vrij groot en perfect.” 

Koelcontainer

Het inspireerde Anniek om op zoek te gaan naar de geschikte plek voor een tiny house en besloot om deze zelf te bouwen. “Een koelcontainer vormde daarbij de basis. Hierdoor krijgt het huisje een authentieke en industriële uitstraling. Het materiaal werkt daarnaast perfect isolerend. Door de koelcontainer te hergebruiken doe je aan upcycling (een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs betere kwaliteit heeft, red.)”


Een koelcontainer vormt de basis van de tiny house. Beeld: vincentdevriesfoto.nl

Uitdagende klus

Ook qua inrichting koos Anniek voor duurzaam. “Bijna alles is tweedehands. Ik heb veel op marktplaats gevonden. Het granieten keukenblad is bewerkt door een specialist, zodat het nog jaren meekan. De ramen hebben we gekocht bij een tweedehands ramenspecialist. Je moet echt creatief omgaan met wat er te vinden is, een leuke en uitdagende klus.” Anniek’s droom werd werkelijkheid; na vier maanden fulltime klussen was de tiny house klaar voor gebruik. De binnenkant is van duurzaam hout gemaakt. Mooie kamerplanten geven de ruimte een gezellige uitstraling. 

Rustig, groen gebied

Anniek voelt zich er helemaal op haar gemak. “Heerlijk rustig, ik word er helemaal zen van.” Ook de locatie is top. “Ik ben veel buiten. We zitten dichtbij het centrum in een rustig, groen gebied. Iedereen heeft z’n eigen tuintje, maar we hebben ook een gezamenlijke tuin. Daarnaast heb ik een veranda, zodat je ’s middags lekker in de zon kan relaxen.”

Adoptiehond Tobi

Hoewel Anniek er prettig woont, is er wel één ding wat ze mist: een bad. “Als ik op vakantie ga, boek ik dan ook altijd een hotel of appartement mét bad!” De tiny house-community in Alkmaar is hecht. “We eten samen en sporten samen. Moet iemand in quarantaine? Dan worden er boodschappen gedaan. Daarnaast laten we gezamenlijk de hond uit.” 


Anniek: “Het is heerlijk om lekker buiten te zijn.” Beeld: vincentdevriesfoto.nl

Genieten bij de barbecue

Anniek adopteerde haar lieve hond Tobi uit een asiel in Tassos, Griekenland. “Hij kan het heel goed vinden met de buurhonden en de community-kat. Bij de kippen moet ‘ie wel uit de buurt blijven; daar wordt hij iets te enthousiast van!” De bewoners houden één keer per drie maanden een vergadering. “We organiseren open dagen, de eerstvolgende is op zondag 3 april, en bespreken het onderhoud van het terrein. In de zomer ontspannen we met een lekkere barbecue of zelfgemaakte springrolls. Een vuurtje erbij, marshmallows, een biertje: genieten! Het is heerlijk om lekker buiten te zijn.”

Off-grid

Duurzaamheid zit in Anniek’s bloed. “De wereld gaat behoorlijk naar de klote. Er is niet genoeg grondstof en eten voor iedereen. Dit inspireerde mij om minimalistisch te leven. Ik eet voornamelijk plantaardig en biologisch. Bij alle keuzes die ik maak, neem ik duurzaamheid mee. Dat is inmiddels een gewoonte geworden.” 

Er is een relatief lange wachtlijst om aan te kunnen sluiten bij de tiny house community in Alkmaar; er staan dan ook maar vijf huisjes. Anniek: “We hebben er net twee nieuwe buren bij. Omdat we off-grid wonen is deze woonvorm niet voor iedereen geschikt. In de winter is er weinig stroom, in de zomer weinig water. Het is een onzekere manier van wonen; daar moet je wel tegen kunnen.”


Anniek: “Dit is een onzekere manier van wonen; daar moet je wel tegen kunnen.” Beeld: vincentdevriesfoto.nl

Wonen mét bad

Op de vraag of Anniek in de toekomst minimalistisch wil blijven wonen antwoord ze: “Voorlopig wel. Uiteindelijk lijkt het me leuk om in een boerderijtje, boot, camper of huisje met een mooie tuin te wonen. Uiteraard mét bad.”

Een tiny house is een klein, vrijstaand en volwaardig huisje met een oppervlakte van maximaal 50 vierkante meter. De filosofie van de tiny houses is duidelijk: onze ecologische voetafdruk moet zo minimaal mogelijk zijn. Eenvoudig leven met alleen de meubels en producten die je écht nodig hebt. Overbodige rommel is een no-go.

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!