Een win-win situatie: bespaar energie en grondstoffen met deze tips!
Een win-win situatie: bespaar energie en grondstoffen met deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Afval verminderen: 5 handige tips

Duurzaam

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer delen we 5 handige tips om afval te verminderen!

Wist je dat we in Nederland per persoon in één jaar bijna 500 kilo afval produceren? Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om afval (en dus energie en grondstoffen) te besparen. Een win-win situatie. Check deze tips!

Tips om afval te verminderen

1. Sharing is caring! Heb je een nieuw huishoudelijk product nodig? Koop dit niet gelijk, want misschien hebben je buren het nog liggen. Kortom: heb je een heggenschaar, fietspomp of hogedrukspuit nodig? Liever een goede buur dan een verre vriend en vraag het aan je buren. Zo is het ook mogelijk om de auto met elkaar te delen. Handig! Maak een WhatsApp-groep aan om dit soort verzoekjes met elkaar te delen. 

2. Krijg je vaak reclamefolders in de bus? Dit kun je oplossen door een ‘Ja/Nee’-sticker op de brievenbus te plakken. Hierdoor krijg je alleen huis-aan-huiskranten binnen (handig, want lokaal nieuws is hot!) en geen onnodige reclameblaadjes. Je kunt de ‘Ja/Nee’-stickers gratis ophalen bij jouw gemeentehuis. Ben je gek op foldertjes doorspitten? Handige tip: deze kun je ook online lezen. 

3. Ga naar tweedehands winkels voor unieke én duurzame items. De kringloop is niet muf, maar juist superhip. Je vindt hier de leukste items die je niet overal tegenkomt. Daarnaast is het lekker betaalbaar. Fijn, met de huidige inflatie! Je shopt niet alleen kleding op de kringloop, maar ook de leukste meubels en gaaf retro servies. 

4. Als een schoonmaakmiddel of shampoo op is, kopen we al gauw een nieuwe fles. Zonde, want je kunt een lege fles ook bijvullen! Bijvoorbeeld bij The Body Shop. Ecover wasmiddel wordt verkocht in lekker grote en milieuvriendelijke verpakkingen. In heel Nederland staan navulstations. Ga je liever voor volledig plasticvrij? Er zijn genoeg merken die plasticvrije shampoo, douchegel en schoonmaakmiddel verkopen.

5. Als je een tuin hebt, kun je een compostbak neerzetten. Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën en diertjes (zoals slakken) zetten dit om in een voedzame bron voor planten. Kortom: duurzame plantenvoeding zónder dat het je iets kost! Handig, toch?

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!


Afbeelding
Interieurtip van Suus: tijdelijke woning inrichten Huis 14 sep, 12:00
Afbeelding
Binnenkijken in een Zuid-Amerikaans interieur Huis 13 sep, 11:00
Afbeelding
Geniet van lelies, ook buiten het zomerseizoen Accessoires 10 sep, 12:00
Afbeelding
Duurzaam: ontdek het regenwater toilet Duurzaam 9 sep, 11:00
Afbeelding
10 makkelijke bespaartips voor de winter Duurzaam 7 sep, 12:00
Afbeelding
Airco kopen: híer moet je op letten Accessoires 6 sep, 15:51
Afbeelding
Deel de make-over van je huis! Huis 20 aug, 13:30
Afbeelding
Interieurtip van Suus: bijzondere DIY-wand Huis 17 aug, 10:00
Afbeelding
Tuintrend: tropische oase Tuin 15 aug, 12:00
Afbeelding
Zó houd je insecten buiten de deur Tuin 12 aug, 13:00
Afbeelding
Wooninspiratie: de mooiste balkons Huis 10 aug, 10:00
Afbeelding
Woontrend: lavendel in het interieur Accessoires 8 aug, 12:00
Afbeelding
Zó creëer je meer schaduw in de tuin Tuin 5 aug, 12:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Wonen

Op Rodi Wonen volg je het laatste nieuws uit Wonen. Rodi Wonen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Wonen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Wonen in je mailbox.