Duurzaam: ontdek het regenwater toilet

Duurzaam
Het eenmalig doorspoelen van de wc kost gemiddeld 6 (!) liter drinkwater.
Het eenmalig doorspoelen van de wc kost gemiddeld 6 (!) liter drinkwater. (Foto: Adobe Stock)

Wist je dat we ons toilet doorspoelen met schoon drinkwater? Zonde! Om deze waterverspilling te voorkomen is het regenwater toilet bedacht. Wij leggen alle ins en outs uit.

Waarom schoon drinkwater gebruiken als je ook gratis regenwater kunt gebruiken? Hier zitten meerdere voordelen aan! Het regent vaak in Nederland, wat betekent dat we grote hoeveelheden regenwater tot onze beschikking hebben. Daarnaast bevat regenwater geen kalk, in tegenstelling tot kraanwater. 

Voordelen regenwater toilet 

Het eenmalig doorspoelen van de wc kost gemiddeld 6 (!) liter drinkwater. Gemiddeld genomen is dit 34 liter per huishouden per dag. Jaarlijks kom je al gauw tot 12.500 liter per jaar, puur voor het doorspoelen van het toilet. Waterverspilling to say the least. Dít zijn de voordelen van een regenwater toilet:

- Kalkaanslag in de pot is verleden tijd, want regenwater bevat geen kalk
- Regenwater is gratis
- Je draagt bij aan een duurzamere leefomgeving

Duurzaam regenwater opvangen

Om regenwater op te vangen is het essentieel dat je een regenwateropvangsysteem plaatst. Meestal gebeurt dit via een ondergronds waterbassin. Via de regenpijp komt het regenwater hierin terecht. Vanuit dit bassin wordt het water naar het toilet vervoerd. Kortom: je hoeft geen nieuwe toiletpot te kopen. Het regenwateropvangsysteem werkt via leidingen en de waterbron. Let wel: dit is een flinke investering. Gemiddeld ben je tussen de € 2000 en € 5000 euro kwijt. 


Ontdek wat bij jouw woning past

Welk systeem geschikt is voor jouw huishouden, hangt af van verschillende zaken, waaronder de gemiddelde hoeveelheid neerslag in jouw gemeente, het soort grond, de eisen van de gemeente en de beschikbare ruimte voor aanleg. Tip: laat je adviseren door een specialist. 

Subsidie regenwater toilet

Gemeenten en waterschappen stimuleren particulieren om regenwater te hergebruiken. Daarom is er een subsidie beschikbaar voor het afkoppelen van regenwater. Deze subsidie varieert van €8 tot €25 per m². Nieuwsgierig? Vraag naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!