Zuurstofrijke kamerplanten: de top 6

Duurzaam
Een zuurstofarm huis kan leiden tot gezondheidsklachten. Met déze fijne kamerplanten is je interieur weer fris.
Een zuurstofarm huis kan leiden tot gezondheidsklachten. Met déze fijne kamerplanten is je interieur weer fris. (Foto: Rodi Media)

Kamerplanten werken luchtzuiverend én brengen zuurstof in huis. Een schone, frisse lucht in je woonkamer en (thuis)kantoor draagt bij aan je gezondheid. Wij hebben de top 6 zuurstofrijke kamerplanten op een rijtje gezet.

Zuurstofrijke kamerplanten

De huizen in Nederland worden tegenwoordig (zeer) goed geïsoleerd, wat betekent dat je vaker te maken hebt met droge lucht en weinig zuurstof. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, huidklachten en slaapproblemen. Maar geen zorgen, met déze zuurstofrijke kamerplanten heb je in no-time weer een gezonde leefomgeving. 

Sansevieria


De sansevieria wordt ook wel de ‘slangenplant’ of ‘vrouwentongen’ genoemd door zijn bijzondere bladeren en komt oorspronkelijk uit het westen van Afrika. De sansevieria is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en zuivert gifstoffen uit de lucht door deze op te nemen via de bladeren. Daarnaast verhoogt de kamerplant het zuurstofgehalte in huis. De luchtvochtigheid wordt ook verbeterd. Ook ‘s nachts produceert de sansevieria zuurstof, wat het een ideale slaapkamerplant maakt. 


Zuurstofrijke kamerplanten top 6

Op nummer 2 staat de prachtige lepelplant. Deze staat niet alleen mooi in je interieur, maar is ook makkelijk te verzorgen. De ‘Lily’ komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar gedijt ook goed in de Hollandse huiskamer. In het Engels wordt de lepelplant ook wel ‘Peace Lily’ genoemd, waarschijnlijk door de vredige witte bloemen. Het is niet alleen een decoratieve kamerplant, maar ook een perfecte luchtzuiveraar. Uit onderzoek blijkt dat de lepelplant minimaal acht gifstoffen kan filteren. Dit zijn schadelijke stoffen zoals aceton, ammoniak en methanol die vrijkomen uit verf, schoonmaakmiddelen, meubels en stoffen. 


Luchtzuiverende goudpalm

De areca, ook wel de goudpalm genoemd, mag niet ontbreken in deze top 6 luchtzuiverende kamerplanten. De goudpalm heeft dunne bladeren en een sierlijke uitstraling. De kamerplant is afkomstig uit Afrika en heeft goede verzorging nodig. De goudpalm is expert in het verwijderen van de schadelijke stoffen benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en tolueen. De plant kan erg groot worden en staat dan ook goed in ruimtes met hoge plafonds. Perfect als je een tropische uitstraling in huis wil creëren. 


Zuurstofrijke blauwvaren

De blauwvaren is een zinkvaren. Dit zijn Air So Pure-planten die schadelijke gassen opnemen via hun bladeren en deze opslaan of afbreken tot onschadelijke stoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij koolstofdioxide, oftewel CO2. Dit is een échte groeistof voor planten; ze geven er dan ook graag zuurstof voor terug. De blauwvaren is perfect om de lucht in je slaap- of woonkamer te zuiveren en werkt ook goed in kantoortuinen. De blauwvaren staat het liefst in lichte schaduw en is geen fan van zonlicht. 


Dracaena Marginata

De dracaena marginata heeft een familie van 120 verschillende soorten kamerplanten, waarvan deze het beste uit de test komt. De plant heeft een hoge stam en puntvormige bladeren, wat het een eyecatcher maakt in elke ruimte (tip: zet hem in halfschaduw). Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de dracaena goed werkt als luchtzuiveraar. De plant filtert benzeen, xyleen en formaldehyde en heeft weinig onderhoud nodig, wat het een fijne kantoorplant maakt. 


Luchtzuiverende calathea 

De calathea is een blikvanger in het interieur dankzij de bonte en kleurige bladeren. Het wordt ook wel de ‘living plant’ genoemd, omdat de bladeren ‘s nachts sluiten en ‘s ochtends weer opengaan. Dit komt door een klein gewrichtje dat tussen het blad en de steel zit. Lichtinval zorgt ervoor dat de gewrichtjes kunnen bewegen. De calathea groeide oorspronkelijk in het tropische regenwoud van Zuid-Amerika en kan niet goed tegen direct zonlicht. De calathea zet CO2 om in zuurstof en verbetert de luchtvochtigheid van een ruimte. Hoe groter de plant, des te beter hij kan zuiveren.  

Dit was de zuurstofrijke kamerplanten top 6

Met welke luchtzuiverende kamerplanten ga jij je interieur verfraaien?

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar onze Instagrampagina, of volg ons op Facebook!