DIY: maak je eigen ecologische allesreiniger

Duurzaam
Schoonmaken saai? Niet met deze ecologische, zelfgemaakte allesreiniger!
Schoonmaken saai? Niet met deze ecologische, zelfgemaakte allesreiniger! (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam schoonmaken? Dat doe je met ecologische allesreiniger. Het leuke is: dit kun je zelf maken! Nieuwsgierig hoe je dat aanpakt? Lees snel verder! 

Er zijn verschillende natuurlijke wondermiddeltjes die samen een allesreiniger maken. Het fijne is dat dit ook ecologisch kan. Lekker duurzaam! Schoonmaken saai? Niet met deze ecologische, zelfgemaakte allesreiniger!

DIY: vloeibare eco allesreiniger

Azijn is niet voor niks een wondermiddel, wat je voor bijna elk klusje kunt gebruiken. Als je een krachtige allesreiniger wil maken, kun je azijn als basis gebruiken. 

Dít heb je nodig:

-        Halve liter water

-        Halve liter natuurazijn

-        Ecologisch afwasmiddel

Aan de slag! Meng het water en de natuurazijn in een sprayflacon. Voeg hier één eetlepel afwasmiddel aan toe. Even goed mengen en jouw ecologische allesreiniger is klaar voor gebruik!

Hoe gebruik je de spray?

Met deze allesreiniger kun je snel de tafel en het keukenaanrecht afvegen. Daarnaast kun je er microgolfoven, rvs en glazen oppervlakken mee schoonmaken. Pas wel op met natuursteen, want azijn en natuursteen gaan niet samen. Datzelfde geldt voor een inductiekookplaat: ook deze kun je beter met een zure reiniger poetsen.

Let op: schoonmaakazijn en natuurazijn zijn niet hetzelfde. Schoonmaakazijn heeft een hogere zuurtegraad en is dus een stuk krachtiger. Voor dit recept gebruik je natuurazijn, wat krachtig genoeg is. Voor hardnekkige kalkaanslag op de kraan of douchekop kun je het beste wél voor schoonmaakazijn kiezen.

DIY: eco allesreiniger zonder azijn

Azijn is dus niet voor alle oppervlakken geschikt. Daarom delen we ook onderstaand recept om een allesreinigerspray te maken zónder azijn. 

Dit heb je nodig:

-       Marseillezeep (vlokken of wat schaafsel) 

-       Natriumbicarbonaat (baking soda) 

-       Heet water

Aan de slag! Stop twee eetlepels baking soda in een sprayfles en los 20 gram marseillezeep op in heet (gekookt) water. Stop de zeep in een kommetje en overgiet dit met het water. Roer dit goed, totdat de zeep opgelost is. Doe hierna het zeepmengsel in de sprayfles. Vul dit aan met warm water tot je ongeveer één liter allesreiniger hebt. Meng dit goed. 

Let op! Wil je een plastic sprayfles gebruiken of herbruiken? Als je hier heet of kokend water in doet, kan de fles smelten. Maak de spray dus éérst in een glazen kom en giet dit daarna in de fles. Dit kan met behulp van een trechter. Dezelfde waarschuwing geldt voor de spraykop. Het buisje dat in je fles zit is van plastic gemaakt. Wacht dus tot de allesreiniger is afgekoeld voordat je de spraykop erop zet.

Hoe gebruik je de spray?

Deze ecologische allesreiniger kan je voor allerlei schoonmaakklussen in en rond de keuken gebruiken. Hij is ook handig om kastjes en de toiletbril schoon te vegen en werkt goed voor houten oppervlakken, zoals snijplanken. Merk je dat de spray een witte was of vettig laagje achterlaat? Teveel Marseillezeep is de boosdoener, dus verdun de spray met extra water en schud het geheel nog eens goed door.

Veel plezier en succes met het maken van jouw ecologische allesreiniger!