Ruimte winnen onder de trap!

Huis
basissituatie trap
basissituatie trap (Foto: vtwonen.nl)

De loze ruimte onder de trap kun je heel goed benutten door er trapkast- of speelruimte onder te maken. Laat je inspireren door deze ruimtewinnende oplossingen.

Basissituatie

Deze situatie komt in veel huizen voor. Soms loopt de trap van links naar rechts naar boven en zit de draai aan de bovenkant, soms loopt hij van rechts naar links naar boven en zit de draai aan de onderkant in de haakse hoek van de twee muren. In de draaicirkel steunt de trap meestal op een steunpilaar. Hoe kun je die ruimte ten volle benutten?

Trapkast als garderobe

Heb je te weinig ruimte in je hal, dan kun je hier ook een garderobekast kwijt. Ook in deze situatie zijn de treden dicht gemaakt en is de steunpilaar van de trap gebruikt om planken en tussenschotjes aan te bevestigen. Onderin staan bakken op wieltjes voor handschoenen, sjaals en laarzen en erboven veel ruimte voor jassen, regenkleding, hoeden en paraplu. Je kunt de ruimte ook gebruiken om er je zomer- of winterkleding in op te bergen. Dan zou je er deuren voor kunnen plaatsen zoals in de vorige tekening.

Werkplek

Heb je behoefte aan een extra werkplek, dan kun je een knus bureautje onder de trap creëren. Ook in deze situatie zijn de treden dicht gemaakt. De steunpilaar van de trap is vervangen door drie stevige wanden die met dikke balken onder de trap zijn bevestigd en tevens de trap dragen: een tegen de korte muur, een tegen de lange muur en een haaks op de lange muur. Aan deze wandjes zijn zowel de boekenplanken als het bureaublad bevestigd. Er is een extra lichtpunt gemaakt, waarvoor de leidingen achter de wanden en onder de trap zijn weggewerkt.

Boekenkast

Ook in deze situatie zijn de treden dicht gemaakt en zijn de steunpilaar, de muur en de treden gebruikt om planken en tussenschotjes aan te bevestigen. Zo ontstaat vrij eenvoudig een ruime boekenkast. Weliswaar benut je hier niet de volle diepte, maar de sfeer blijft zo wel heel huiselijk. Het is een afweging, eventueel maak je de planken zo diep als de ruimte onder de trap, en zet je achter de boeken nog wat spullen neer die je bijna niet gebruikt. Een andere mogelijkheid is om er precies passende, losse boekenkasten op wielen neer te zetten. Als je deze kasten niet dieper dan een groot boek maakt, kun je erachter nog planken tegen de lange muur hangen en daar dus nog wat extra bergruimte creëren.

Meer opbergtips voor de hal vind je hier. Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Bron: vtwonen.nl 

trapkast als werkplek
trapkast als boekenkast
trapkast als garderobe