5 inzichten voor je nieuwe keuken

Huis
leefsituatie bepaalt indeling keuken
leefsituatie bepaalt indeling keuken (Foto: bruynzeel)

Welke keuken past bij jouw leefsituatie, wensen en eisen? Met deze 5 inzichten kom je tot een keukenontwerp die past bij jouw stijl en ook uitblinkt in functionaliteit.

Bij Bruynzeel Keukens willen ze niet alleen weten wat jij mooi vindt, maar vinden ze het net zo belangrijk om te achterhalen welke keuken nu echt past bij jouw leefsituatie. Ze delen met jou hun vijf inzichten om te komen tot een keuken die precies bij je past.

INZICHT 1: VIJF KEUKENZONES

Op basis van de handelingen die je verricht in de keuken, kan je een keuken indelen in vijf verschillende zones:

  • Voorraad: denk hierbij aan de boodschappen die je in huis haalt. Koffie, pasta, conserven en gekoelde levensmiddelen;
  • Opbergen: borden, kopjes, glazen en bestek;
  • Spoelen en afval: de zone waar de spoelbak, kraan en vaatwasser worden geplaatst. Daarnaast biedt de gootsteenkast plaats voor schoonmaakmiddelen en afvalemmers;
  • Voorbereiden: denk hierbij aan voldoende werkruimte, het beschikbaar hebben van keukenapparaten, werkbestek en kruiden;
  • Koken en bakken: de zone waar de kookplaat en oven thuishoren, maar waar ook ruimte is voor pannen en kookgerei.

INZICHT 2: BRENG JOUW LEEFSITUATIE IN KAART

Stel jezelf de volgende vragen en je weet al snel welke oplossingen voor jou kunnen helpen:

  • Hoe vaak doe je boodschappen? Wanneer je dagelijks een aantal kleine boodschappen in huis haalt, heb je waarschijnlijk minder ruimte nodig voor voorraad en kan ook een compacte koelkast al voldoende zijn. Doe je één keer per week boodschappen om meteen een week vooruit te kunnen? Denk aan dat je al jouw voorraad ook dan kwijt kan.
  • Wat is de samenstelling van jouw huishouden? Woon je alleen? Of heb je drie huisgenoten? Ook dit kan veel verschil maken in de hoeveelheid opbergruimte.
  • Wie kookt het meest? Wie staat er altijd in de keuken? Wat is de lengte van deze persoon en is deze persoon rechts- of linkshandig? Ben je linkshandig, dan zal jouw looproute anders zijn dan iemand die rechtshandig is. 

INZICHT 3: SLIMME KASTOPLOSSINGEN

Tegenwoordig zijn er veel slimme kastoplossingen die het opbergen en werken in de keuken al een stuk makkelijker maken. Een paar tips:

Hoekkeuken? Kom scherp uit de hoek met een halve carrouselkast of Lemans hoekkast. Deze zorgen ervoor dat je de ruimte optimaal benut en meer spullen kwijt kunt.Lades of deuren? Zelf raden we aan om bij onderkasten te kiezen voor het plaatsen van lades waar mogelijk. Je opent een lade simpelweg naar je toe en hebt meteen zicht op de lade-inhoud. Meer bergruimte met hoge lades: kies voor hoge lades met een zijwand. Hierdoor kun je spullen stapelen en voorkom je dat deze spullen bij het openen van de lade vallen.

INZICHT 4: EIGENSCHAPPEN MATERIALEN

Verdiep je dan ook in de eigenschappen van het materiaal, zodat je weet hoe je dit het beste kunt onderhouden om er zo lang mogelijk van te genieten. Zo is kunststof bijvoorbeeld een materiaal dat erg veel kan hebben, maar moet je bij stenen aanrechtbladen oppassen met zuren. Qua uitstraling kan het heel mooi zijn om de spoelbak uit het zelfde materiaal als het aanrechtblad te laten maken. Bij een aanrechtblad van composiet en natuursteen is dit mogelijk. 

INZICHT 5: DENK AAN DE HOOGTE VAN DE KEUKEN EN KASTEN 

Wie kookt het meest? Let goed op de lengte van deze persoon en bepaal op basis hiervan de ideale werkhoogte van het blad, het kookgedeelte en het spoelgedeelte

De aankoopadviseurs van Bruynzeel Keukens zijn experts op het gebied van functionaliteit en maken graag vrijblijvend een 3D keukenontwerp voor je. Maak eenvoudig een afspraak bij een de Bruynzeel winkel bij jou in de buurt.

Kijk ook voor meer woonideeen op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

verdiep je in eigenschappen van materialen