Lichtplan voor je keuken

Huis
Lichtplan voor je keuken
Lichtplan voor je keuken (Foto links: Muuto. Foto rechts: HKliving )

Welke plekken in je keuken zijn belangrijk om te verlichten? En zijn er lades of kastjes waar je spotjes in kwijt kunt? Je kunt de bouwtekening gebruiken of schets zelf een plattegrondje waar je het volgende op aangeeft: waar het daglicht vandaan komt, op welke plekken je licht nodig hebt en welk effect het licht op verschillende plekken moet hebben. 

1. Plattegrond

2. Taak & sfeer 

De keuken is een plek waar veilig gewerkt moet kunnen worden. Een juiste balans tussen taakverlichting en sfeerverlichting is daarin cruciaal. Neem verschillende lampen die elkaar aanvullen en afzonderlijk te bedienen zijn, het liefst met dimmers. Plaats de schakelaars wel bij elkaar, zodat alles in een keer aan- en uitgezet kan worden. 

3. Functioneel

Lampen vanaf het plafond, de bovenkast of een wandplank zijn ideaal om het werkblad functioneel te verlichten. Let er bij de taakverlichting wel op dat je schaduwen op het werkblad voorkomt. Met lampen die 360° richtbaar zijn, ontstaat optimale flexibiliteit.  Ook halogeenverlichting met lampjes van minimaal twintig watt is heel geschikt. Kijk wel uit bij een reflecterend werkoppervlak, zoals een rvs-werkblad. Kies dan liever voor verlichting die wat meer spreidt en dus geen gerichte bundel op het werkblad werpt.

4. Sfeer

Denk eens aan een plafondlamp of wandlamp. Kies een exemplaar dat dimbaar is, zodat je toch verlichting hebt, maar ook sfeer in de keuken kunt aanbrengen. Ook ideaal: verlichting in de kasten en lades. Dat kan met led tegenwoordig perfect. Qua zicht is het belangrijk om te bedenken dat een oven op ooghoogte handig is, maar iets lager op grijphoogte nog beter. Dan kun je er ook prima in kijken en kun je hete gerechten er gemakkelijk en veilig uit halen zonder over de hete klep heen te moeten reiken. Een vaatwasser op hoogte is trouwens ook top.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!