De voor- en nadelen van een PVC-vloer

Huis
De PVC-vloer is bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden.
De PVC-vloer is bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden. (Foto: Adobe Stock)

De PVC-vloer is in steeds meer woningen te vinden. Logisch, want het is makkelijk schoon te maken, duurzaam én verkrijgbaar in talloze kleuren. Wij hebben de voor- en nadelen van de PVC-vloer op een rijtje gezet!

Een PVC-vloer is een houtvrije vloer. Het wordt gemaakt van kunststof en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. Dankzij de huidige, moderne technieken is een PVC-vloer niet van een echte houten vloer te onderscheiden!

Voordelen PVC-vloer

1. Eenvoudig in onderhoud. De PVC-vloer is een stuk sterker dan laminaat en gaat daarom jarenlang mee. Dankzij de goede slijtlaag zullen er nauwelijks beschadigingen ontstaan. 

2. Geluiddempend. PVC-vloeren worden vaak in appartementencomplexen toegepast, omdat het materiaal geluiddempend werkt. Wil je PVC-vloeren leggen? Vraag eerst toestemming aan de Vereniging van Eigenaren (VVE). De vloer moet minimaal 10 decibel kunnen dempen. 

3. Warmtedoorlatend. PVC-vloeren passen zich aan aan de temperatuur van de omgeving. Heb je vloerverwarming? Dan wordt dit makkelijk doorgelaten door het PVC, waardoor de vloer snel warm aanvoelt. 

4. Er zijn geen platte plinten nodig om de PVC-vloer af te werken. Dit scheelt veel werk.

5. De PVC-vloer is makkelijk te vervangen. Zijn er een paar planken met beschadigingen? Deze kunnen individueel vervangen worden. 


Nadelen PVC-vloer 

1. De prijs. Een PVC-vloer is duurder dan een houten vloer of laminaat. Gemiddeld liggen de kosten rond de € 50 per vierkante meter, inclusief het egaliseren van de ondergrond en het plakken. Goedkoop is duurkoop. Te goedkope PVC-vloeren zijn sneller beschadigd en kunnen mogelijk schadelijke stoffen bevatten. 

2. Een PVC-vloer kan alleen gelegd worden op een egale basisvloer. Denk aan beton, zandcement of anhydriet. Tip: besteed het leggen van een PVC-vloer uit aan een professional. Het is geen makkelijke klus. 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!