4 tips om je huis katvriendelijk te maken

Huis
Met deze tips blijven je meubels mooi én voelt je kat zich bij je thuis.
Met deze tips blijven je meubels mooi én voelt je kat zich bij je thuis. (Foto: Adobe Stock)

Heb je of wil je een kat en ben je benieuwd hoe je de woning katvriendelijk kunt maken? Wij zetten 4 handige tips op een rijtje. Zo blijft je huis mooi (lees: de meubels intact) én kan je kat zich thuis evengoed lekker vermaken.

Huis katvriendelijk maken

Een kat gaat graag uitgebreid liggen op de bank of fauteuil. Herkenbaar? De kans is groot dat hij met zijn nagels in de stof blijft haken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dé tip: ga voor strakgeweven stoffen, zoals microvezel. Lekker stevig, comfortabel én minder kwetsbaar voor de nagels van je kat. Hierdoor zal ‘ie minder geïnteresseerd zijn om zijn nagels in de stof te zetten. 

Slaapplek voor kat creëren 

Om je huis als thuis te laten voelen voor een kat is het belangrijk dat je een fijne slaapplek voor hem creëert. Vaak koop je een prachtige mand, maar daar heeft de kat geen behoefte aan: die gaat liever in de doos liggen. Tip: maak een fijn hoekje in je woning waar de kat zich op comfortabele wijze kan terugtrekken. Bijvoorbeeld een zacht kleedje in een hoek van de kast, of koop een klimmeubel waar de kat op kan liggen. Ideaal, want zo heeft ‘ie gelijk goed zicht over de hele woonkamer. Daarnaast heeft een klimmeubel vaak een krabpaal. Een win-winsituatie dus. 

Katvriendelijk huis

Je kat laat zijn nagels graag óveral langsgaan. Ja, ook over houten meubels! Die lijken verdacht veel op een lekkere krabpaal. Krassen in je meubels wil je natuurlijk voorkomen. Tip: ga voor gelakt, glad hout of kunststof. En vergeet geen krabpaal neer te zetten, zodat je kat weet dat hij dáár zijn nagels aan moet vijlen, in plaats van aan de tafelpoot. 

Waar zet je de kattenbak?

Katten zijn graag op zichzelf en waarderen hun eigen ruimte. Zet de kattenbak dan ook op een rustige plek met weinig geluid of prikkels, waar hij makkelijk bij kan komen. Het liefst niet naast de eet- en drinkbak. 

Een kat wil zijn energie kwijt. Dit kan uiteraard door buiten de buurt te verkennen, achter muizen aan te jagen en in bomen te klimmen. Maar ook thuis wil de kat graag iets te doen hebben. Zet een klimmeubel neer en haal wat spelletjes in huis, zoals een speelhengel. Dan kun je soms samen met je kat een spelletje doen. Dat versterkt de onderlinge band én zo zal ‘ie zich minder snel vervelen. 

Meer inspiratie? Yes!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Instagram van Rodi Wonen, of volg ons op Facebook!