Interieurtip van Suus: ‘Wat doet een interieurontwerper?’

Huis
Susan Rietveld, interieurstyliste Stuff&Styling.
Susan Rietveld, interieurstyliste Stuff&Styling. (Foto: Suzanne Wenning)

Susan Rietveld is interieurstyliste en eigenaresse van Stuff&Styling. Op Rodi Wonen deelt Susan regelmatig de fijnste interieurtips. Deze keer legt de expert uit wat er allemaal bij het interieurontwerpen komt kijken.

Susan: “Wist je dat je een interieurontwerper niet alleen inschakelt voor het esthetische plaatje? Een interieurontwerper denkt ook na over hoe je de ruimte op de meest effectieve manier benut, zodat het naadloos aansluit op hoe de bewoners het liefst leven. Ben je van nature een rommelkont, maar hou je wel van een opgeruimd huis? Misschien is je huis dan niet praktisch ingericht en heb je weinig ruimte om spullen op te bergen, waardoor het snel een rommeltje wordt.

Wat doet een interieurontwerper? 

Ik geef je graag een voorbeeld. Ik heb onlangs het huis van een man met ADHD mogen ontwerpen. Hij vertelde me dat hij geen idee had hoe hij zijn huis netjes kon houden, wat absoluut niet fijn was voor zijn altijd drukke brein. Het viel mij meteen op dat er in zijn woning niet genoeg opbergruimte was. Er was geen kapstok, dus jassen hingen altijd over stoelen. Het huis was niet groot; er waren veel verschillende kleuren en druk behang. Je kon duidelijk zien dat er niet over de indeling was nagedacht. Het ging om een kleine woning met kleine keuken en veel losse meubels. Ik ben voor hem gaan tekenen en bedacht een ontwerp waarin de keuken een grote plek kreeg. 

Rust in huis creëren

De keukenkasten liepen door tot in de woonkamer, waardoor het dus geen keukenfunctie meer had maar opbergruimte werd. De tv werd netjes weggewerkt in de wand, er kwam een gietvloer en in de hal installeerde ik een mooie kast naast de trap, waar alle jassen achter een deur verdwenen. Een mooie grote glazen deur tussen de woonkamer én de hal vergrootte optisch de woonkamer. Ik creëerde een gezellige zithoek met een bank en heerlijke relaxfauteuil en eettafel met vier stoelen. Verder ging al het kleine losse meubilair weg. Hierdoor ontstond er rust in huis. 

Hernieuwd woonplezier

Omdat alles een vaste plek kreeg, waar vooraf over was nagedacht, kon de bewoner zijn huis heel makkelijk netjes houden. Hij bedankte mij enorm. Het had zo’n verschil gemaakt in zijn woonplezier. Hij had er nu zelfs plezier in om het netjes te houden. Dit is voor mij het grootste compliment! Mijn tip deze week; bedenk voordat je je huis inricht en meubels aanschaft eerst wat je belangrijk vindt in jouw manier van leven, en pas daar je huis op aan. Kom je er niet uit? Schakel dan iemand in, je zult er geen spijt van krijgen!”


Beeld: Stuff&Styling

Volg Rodi Wonen op Instagram

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Instagram van Rodi Wonen, of volg ons op Facebook!