Rust in je huis, rust in je hoofd. Wat betekent feng shui nou écht?

Huis
Feng shui-expert Therese Uyterlinde.
Feng shui-expert Therese Uyterlinde. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Rust in je huis, rust in je hoofd. Het is een bekende quote in de interieurwereld, maar waar staat feng shui nou écht voor? Het heeft in elk geval niks te maken met minimalisme, ‘zen’ en de Scandinavische woonstijl, vertelt feng shui-expert Therese Uyterlinde. “Feng shui is praktisch. Als jij niet lekker in je vel zit, zie je dit terug in je huis. Ik laat je stilstaan bij de vraag: welk gevoel heb ik in deze ruimte en met welke aanpassingen kan ik de sfeer verbeteren?”

Door Rosalie Buding

De metafysicastudie feng shui (spreek uit als fong-sjwee) komt oorspronkelijk uit China en is meer dan 3000 jaar oud. Bij deze filosofie staat centraal dat jouw geluk én gevoel beïnvloed worden door je omgeving. Overal zijn energiestromen; zo ook in de ruimtes van je huis. Die kun je positief beïnvloeden, zodat die ene kamer waar je liever niet komt met een paar aanpassingen een stúk fijner aanvoelt.

Feng shui interieur

Therese Uyterlinde is interieurstyliste en feng-shui expert met een winkel in hartje Haarlem, genaamd Circle of Home. Ze is afgestudeerd als professional binnen deze Chinese filosofie. De passie ontstond al vroeg. “Interieur en sfeer hebben me altijd al geïnspireerd. Als kind kon ik in ruimtes feilloos de sfeer aanvoelen. Onbewust had ik altijd het verlangen om hier iets tastbaars mee te doen. Ik werkte eerst jarenlang op energetisch gebied met huizen. Sinds 2016 werk ik als afgestudeerd feng shui-expert en daar haal ik zó ontzettend veel plezier uit.”

Feng shui toepassen

Een feng shui-ingerichte ruimte voelt gelijk goed aan. Therese: “Elk huis heeft blinde vlekken. Het voelt vertrouwd, maar toch zit er iets niet goed. Je komt niet tot rust in de slaapkamer, kunt in de keuken niet lekker koken of er ligt rommel waar je je geen raad mee weet. Dit zorgt voor irritatie en frustratie.” 

Elk huis heeft blinde vlekken. Het voelt vertrouwd, maar toch zit er iets niet goed

Je huis zegt dus veel over je. Therese omschrijft het als een prachtige tempel waar je vrij moet kunnen zijn. “Als jij niet lekker in je vel zit, zie je dit hier terug. Door hier volgens de feng shui-methode naar te kijken, krijg je bewustzijn waar de knelpunten zitten én hoe je dit kunt veranderen.” 

feng shui feng shui interieur feng shui tips therese uyterlinde circle of home haarlem rosalie buding feng shui betekenis
De feng shui-winkel in Haarlem. Beeld: vincentdevriesfoto.nl

Feng shui heeft volgens de professional een vooroordeel dat het zweverig is, maar het is juist lekker praktisch. Het gaat vooral om balans, vertelt ze. Een ruimte moet niet te opgeruimd zijn, maar ook niet te netjes. Feng shui heeft ook niks met ‘zen’ en minimalisme te maken. “Je kunt het toepassen op élke woonstijl. Het overstijgt namelijk trends.” Als Therese een klant bezoekt, omschrijft ze het als dat ze iemands binnenwereld instapt. “Ik help diegene stilstaan bij de vraag: welk gevoel heb ik in deze ruimte? Daar krijg ik verschillende antwoorden op. ‘We zitten hier nooit’ of ‘Het is te rommelig’. Dan vraag ik: ‘Wat doet rommel dan met jou?’ 

Als je dit aan mensen vertelt, gaat er een wereld voor ze open

We worden de hele dag onbewust beïnvloed. Door materiaal, geuren en kleuren. Als je daarvan bewust bent, kun je er wat aan doen. Met feng shui style je jouw huis vanuit behoeftes. Stel je hebt een strakke hoge keuken, gemaakt van wit glanzend materiaal zonder handgrepen. Hoe kookt dat, welk gevoel krijg je daarbij? Sta je in de keuken of zit je voor je gevoel bij de tandarts?”

Vijf elementen feng shui

Feng shui werkt met vijf elementen: hout (geboorte), vuur (bloei), aarde (oogsten), metaal (ouderdom) en water/verstilling (naar binnen keren). Je kunt het vergelijken met de vier seizoenen, vertelt Therese. “In het voorjaar is er de geboorte, in de herfst laten de bladeren los en laat je ook los wat jou niet meer dient. In de winter kom je tot stilstand. Het gaat erom dat deze elementen in balans zijn. Hierdoor kan de boel stromen.”
Door te veel activiteit, licht en indrukken in huis raak je uitgeput. Therese deelt een paar tips om jouw huis prettiger in te richten. “De slaapkamer behoort tot het element metaal en staat voor naar binnen keren. Daar moet je zo weinig mogelijk prikkels hebben. De gang hoort bij het element water. Dit is al sinds de oude tijd een vervoersmiddel. Als hier te veel obstakels – zoals spullen - staan, stroomt het niet. Spullen horen weer bij het element aarde. Samen met water krijg je modder, het loopt vast. Dat wil je niet in deze ruimte.” De woonkamer staat voor voorjaarsenergie. “Hout, familie, wortels, samenzijn. Daar mag het echt leven.”

feng shui feng shui interieur feng shui tips therese uyterlinde circle of home haarlem rosalie buding feng shui betekenis
Beeld: vincentdevriesfoto.nl

De grootte van je huis maakt volgens de expert niet uit om het feng shui te maken. Het is alleen een grotere uitdaging. Haar tip: splits ruimtes van elkaar af. Dit kan bijvoorbeeld met een plant. “Maak er niet één grote brei van. We leven in een multitaskmaatschappij, maar zijn er juist bij gebaat om dingen van elkaar te scheiden; net als in de natuur. Een 3-in-1 ruimte gaat ten koste van alles. Het zorgt ervoor dat je niet kunt doorstromen of niet in de flow zit.”

Dit is zoveel krachtiger dan alleen interieuradvies

Wereld die opengaat

Het komt ook regelmatig voor dat iemand een oud familiestuk in huis heeft en moeite heeft om dit los te laten. Therese staat er dan bij stil wat dat voor diegene betekent. “Ik vraag: ‘In hoeverre kun je echt jouw eigen leven leiden?’ Ik analyseer zó veel bij mensen thuis. Het is eigenlijk een stukje psychotherapie!” Om eventuele blokkades op te lossen geeft Therese advies voor kleuren en materiaalgebruik. Maar haar adviezen hebben niet alleen met interieur te maken. “Soms zeg ik tegen een klant: ‘Als je merkt dat je vastloopt, zorg dan dat die energie weer gaat stromen. Doe de cursus die je al heel lang wil volgen, of ga weer een keer op reis.’ Feng shui is zoveel krachtiger dan alleen interieuradvies. Als je dit aan mensen vertelt, gaat er een wereld voor ze open. Jouw huis is de ingang naar meer balans in je leven.”